22.05.2024 | 7:45

Откриват Международното биенале на графиката във Варна

XXII Международно биенале на графиката ще се открие на 11 август от 18:00 в залите на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Биеналето се организира от Галерията за графично изкуство, в партньорство с Община Варна, Министерството на културата и Съюза на българските художници (СБХ).

От близо 623 чуждестранни графики на 390 автори са селектирани 376 графики на 210 автори, а българското представяне включва 114 автори със 158 графики. Художниците са от 53 държави, като с много силно участие са артистите от Мексико, Тайланд, Япония, представени са и държави като Южна Африка, Бангладеш, Чили, Пуерто Рико, Полша, Канада, Доминиканската република, казват организаторите.

Meждународното биенале на графиката – Варна, е едно от най-дългогодишните в света, най-голямото на Балканския полуостров, с над 40-годишна история, която го утвърждава като авторитетно събитие, показващо тенденциите в световното и в българското графично изкуство. То продължава да представя и утвърждава класическите графични техники, без намесата на съвременните дигитални технологии.

Наградите на форума ще определи международно жури в състав: председател – световнопризнатият български график проф. Стоимен Стоилов, членове Владо Горески (Северна Македония) – директор на Международното триенале на графиката – Битоля, Лили Бошевска – Директор на културно-информационен център – Битоля, доц. д-р Деница Янева, преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, и Венцеслав Антонов, директор на Международното биенале на графиката – Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights