24.04.2024 | 19:09

Откриват Петото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна 

На 14 юни 2023 от 18:30 часа в галерия Ларго ще бъде открита изложбата със селектираните участници в петото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Организатор на престижния международен конкурс е варненската галерия, а от тази година съорганизатор на форума е Фондация за изкуство „Йордан Петков“. В Зала 2 на галерията на 15 юни 2023 г. ще бъде представена и самостоятелна изложба графика на победителя в четвъртото издание на конкурса през 2021 година, беларуския художник Иван Русачек. За пети пореден път конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура.

От регистриралите се онлайн 280 артисти от цял свят селекционното жури избра за участие в представителната изложба и каталога на конкурса 140 художници от 31 държави. Носителите на наградите ще бъдат определени на 12 юни 2023 от петчленно жури в състав Димо Колибаров – председател и членове Анна Тихонова – Йорданова, Румен Нечев, Димо Миланов и Нели Вълчева. Победителят в конкурса и наградените автори ще бъдат обявени официално по време на откриването на изложбата на 14 юни 2023 г. в галерия Ларго.

Артистичен директор на международния конкурс е голямото име в българската графика Юлиан Йорданов. Ще бъдат присъдени първа, втора и трета награда, награда за млад автор, награда на името на Йордан Петков, награда на Сдружението на художниците-Варна – бронзов плакет и специална награда на името на Едуард Пенков.

В съпътстващата програма на фестивала са включени няколко допълнителни събития. Първото от тях е традиционната самостоятелна изложба графика на победителя от предходното издание на конкурса. В Зала 2 на галерията до 24 юни публиката ще може да се наслади на офортите на беларуския художник Иван Русачек. Второто събитие от програмата е уъркшоп по висок печат през месец юли, с водещ варненския художник Георги Кенаров. През месец август в рамките на XXII-то издание на Международното биенале на графиката в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ ще гостува изложба с избрани творби от петте издания на Международен Екслибрис Конкурс Варна.
От месец септември представителната изложба на конкурса тръгва на традиционното си турне из България, като първата спирка е Център за съвременно изкуство и библиотека-Бургас, а изложбата се организира със съдействието на Национална Художествена Академия, Филиал Бургас.

Международен Екслибрис Конкурс Варна се реализира с финансовата подкрепа на Фондация за изкуство „Йордан Петков“ и Община Варна чрез Фонд Култура. Галерия Ларго сърдечно благодари на спомоществователите на конкурса – „Ларгонет“ ООД, ресторанти Годзила, Сдружението на художниците – Варна и за медийната подкрепа на БНТ, БНР-Радио Варна и Тунеллайт..

Нели Вълчева, Изпълнителен директор
Международен Екслибрис Конкурс Варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights