22.05.2024 | 7:51

Отново Международен Q-jazz Festival Varna!

За обичащите джаз музиката от Варна, предстои провеждането на второто издание на
Q-jazz festival varna –

!
На 13, 14 и 15 юли, привечер в романтиката на рибарско селище „Карантината“

Входът е свободен.
Безплатен транспорт: Варна-Карантината от 18.30 до 20 часа, от ул. „Антим I-ви“
Карантината-Варна от 22.30 до 23.30 часа от мястото на фестивала.

Международен Q-jazz festival varna е създаден с некомерсиална цел като естествено продължение на работата на екипа "Дедал" за опазването на рибарско селище "Карантината", създаването на зона за Култура извън централните части на Варна и стимулиране на международен културен обмен. 
Джаз форумът е посветен на световните джаз музиканти Хари Саркисян, Велислав Асарухов - Баго и китарната школа на Александър Петков. Фестивалът подкрепя млади композитори и изпълнители на възраст до 35 и над 65 години, работещи в сферата на богатото стилово разнообразие на джаз музиката. Опазва уникалността на едно от малкото оцелели рибарски селища в района, поминъка на рибарите и техния фолклор, като част от културно-историческото наследство на Варна. Провежда се ежегодно край Варна, на брега - плаж "Аспарухово", сред романтиката на рибарското селище „Карантината“. 

Екипът на школа "Дедал" търси съмишленици и независимо финансиране за некомерсиална култура в най-чист вид!

През второто издание на фестивала ще се насладим на изцяло авторски репертоари от групите:

  13 юли 20.15 часа
  "Postcards"
Нарекохме се Postcard, защото откровеността, занаятчийството, разговора, които се свързват с пощенската картичка са в основата на разбирането ни за музика и изкуство. Нашата цел е да изграждаме музикалността си в контекста на бибоп и хардбоп стилистиката. Заради това, основна част от нашия репертоар са джаз стандартите.
След едно лято изпълнено с изяви на фестивали и в клубове решихме да работим и над авторската си програма, което ни разкри едно ново измерение в свиренето ни като група. Нямаме търпение да представим своята музика на сцената на Q-Jazzfestivalvarna! 
  Неделчо Нинов - тромбон;
  Ралица Тонева - алт саксофон;
  Димитър Димов тенор саксофон;
  Вилизар Гичев - китара;
  Теодор Тошков - барабани;  13 юли 21.30 часа
  "Монтуно"
В MONTUNO Bg - QUINTET+ участват елитни български и международни музиканти от различни жанрове. Музиката им смесва джаза с българския фолклор. Импровизациите умело са съчетани с традиционното звучене. Характерните за джаза изразни средства са обединени с типични български ритми и народни инструменти. Съвременните аранжименти са обогатени с традиционно хорово пеене. MONTUNO създават оригинална звукова среда, в която авторските джазови композиции се преплитат с фолклорни мелодични и ритмични мотиви.
Музикалната програма на МОНТУНО включва парчета от новия албум „Седем“ – 2023, както и най-доброто от „My Burning Heart“ – албумът, който предизвика голям интерес сред феновете на най-голямата онлайн платформа за етно музика – Ethnocloud. 
Месец след публикуването на пиесата „Играта” от албума „Седем“ в Ethnocloud, той се изкачи до 2-ро място в световната им класация и почетното 1-во място в класацията за източна Европа.
В MONTUNO Bg - QUINTET+ участват:
    Краси Желязков - БГ тамбура и синтезатор
    Арнау Гарофе - саксофон и флейта
    Павел Цонев - клавишни
    Радослав Славчев „Riverman” - бас китара
    Ленос Русос - барабани


  14 юли 20.15 часа

  "Александър Михайлов бенд" и неговата "Патърдия"
  Александър Михайлов е български фолклорен и джаз музикант, който намира творческа изява чрез два изразно различни инструмента - кавал и саксофон.
  Квинтетът “Александър Михайлов и Неговата Патърдия” е вдъхновен от заглавието на дебютния му албум, който излезе през май месец тази година. Думата Патърдия освен шум и врява, означава и смесване на разнородни звуци. Неочакваната музикална смесица е и в основата на албума. Оригиналните композиции на Александър Михайлов, в които звукът на кавала се преплита със стилове, отдалечени от автентичното му звучене, са вдъхновени от опита му в областта на фолклора и джаза. Мелодиите преминават през различни настроения - от нежни до жизнерадостни и игриви, разкривайки личната история на автора.
  Когато се заражда идеята за албума, Александър Михайлов тръгва на мисия да намери идеалните музиканти за своя проект. В търсенето си на спътници в музикалните си приключения, Александър стига до:

  Илко Градев – синтезатор, акордеон
  Георги Узунов – бас китара
  Георги Попов – перкусии
  Виктор Радев – барабани


  14 юли 21.30 часа
  "Project connections"
Авторска музика на Project Connections - The New Old, Among the Pieces, Blur, Candle Castle, Crisp Town, Crystal Clear, Forward and Back, A Bard's Number, Up and Away, The Storm, Point Blank, Morpheusm.
Когато Владислав Шопов открива джаза в гимназията, той моментално се увлича от музиката на Майкъл Брекър, Джон Скофийлд и Майк Стърн. Воден от желанието да създаде нещо, което предизвиква същите чувства, когато се слуша, Владислав събра най-добрите млади котки от местната джаз сцена и създаде Project Connections. Фънк, Джаз, Фюжън
  Тодор Бакърджиев - Тромпет
  Владислав Шопов - Китара
  Даниеле Феббо - Контрабас
  Кристиян Желев - Барабани

  15 юли 20.15 часа

  "J & The Cats"

Авторскr "J & the Cats" - инструментален фюжън от Jared Cattoor.
Джаз - Фънк - Уърлд - Груув - Хип-хоп - Фюжън. 
Групата е създадена специално за Q Jazz Festival! Събрах няколко приятели, за да изпълнят някои от моите оригинални фюжън мелодии и няколко песни Two Cities One World, които написах. Звукът ще бъде смесица от Funk, Groove, Hip Hop, World, Jazz, Latin, Fusion. Много различни звуци. Като цяло има силни мелодични теми и много импровизация. Вземете цветна комбинация от американска световна музика!
  Музиканти: 
  Jared Cattoor - китара
  Arnau Garrofé Farràs - алт сакс
  Daniele Febbo - бас
  Михаил Филипов - клавиши
  Йордан Борисов - барабани


  15 юли - 21.30 часа

  "Oft Robin"
Oft Robin е група съставена от трима от най-напредничаво мислещите млади български музиканти. Трио с обща амбиция и търсене на оригиналност, непредвидимост и постоянни музикални новооткрития.
Композициите на Oft Robin са основа за отворен импровизационен диалог, който събира на едно място мелодичния лиризъм и минималистичен музикален подход на Бенев, ритмичната сила и влияние от прогресивния рок на Хафизи и обсесията на Димитров с "бийтове", "рифове" и търсене на новаторски звук на бас китара.
Oft Robin е проект основан през 2019 г. От създаването си, групата прави периодични турнета в България, Австрия, Холандия и Норвегия, свирила е с Биг Бенда на Българското Национално Радио и е представлявала България през 2022 на ежегодния симпозиум "European Jazz Conference" като част от селекцията на Европейската Джаз Общност.
  Музиканти: 
  Виктор Бенев – malletKAT, електроника
  Мартин Хафизи – барабани
  Евден Димитров (EVDN.) – бас китара, ефекти

Oft Robin е проект представляван от enovae records.

Както винаги през последните петнадесет години екипът на школа "Дедал" работи в полза на обществото без каквото и да е заплащане.

Фестивалът има за цел популяризирането на джаза сред младите, стимулиране на авторска музика, международен културен обмен, опазване поминъка на рибарите и рибарско селище "Карантината".
Подкрепен от много приятели, ценители на джаза и меценати.
Рибарите от рибарско селище "Карантината", "Солвей Соди" АД, "Пластхим-Т", "Три старс", "Тех Сайкъл", "ЯФ", "Пасат прес", "ОО ЙЕС"....

Съфинансиран е от Община Варна по програми на:
  - дирекция "Образование и младежки дейности"
  - Фонд "Култура" - Варна
Фестивалът е част от програмите на школа "Дедал" за:
  - "Международен културен обмен" 
  - "Припознаване на доброволчеството като начин на живот"
През 2023 година Школа "Дедал" работи по програма "Едногодишен гранд 22" на НФК с договор ORG-2022-58 15/12/2022г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights