12.04.2024 | 20:31

Панихида по повод 105-годишнината от смъртта на Петър Малчев бе отслужена в манастира Челик Дере в Румъния

Манастирът Челик Дере в Румъния Снимка: Ангел Радилов, "Подиум" /архив/

С участието представители на Висшия адвокатски съвет и на няколко адвокатски колегии

Преди дни представители на българската адвокатурата /адвокати от адвокатските колегии Велико Търново, Добрич и Плевен, както и членове на ВАдвС/ почетоха паметта на Петър Малчев /български артилерист от 2-ра батарея на 23-ти артилерийски полк от с. Ново-Малко, Поповска околия/ и присъстваха на Заупокойната света литургия и панихида, отслужена от епископ Висарион, ръководител на Епископия Тулча /Румъния/ на реставрирания гроб, който се намира на територията на гробищния парк на манастира Челик Дере в Румъния. Панихидата се отслужи по повод 105-годишнината от смъртта на Петър Малчев.

Идеята и проектът за реставрация на гроба е на Адвокатска колегия-Добрич, чийто председател адвокат Милен Кадикянов с личен труд участва в обновяването на гроба. Проектът бе финансиран от българската адвокатура с решение на Висшия адвокатски съвет от м. март 2023 г.

Адвокатите от адвокатска колегия Велико Търново донесоха пръст от България, която поставиха на гроба.

В знак на благодарност към епископ Висарион за грижите по съхранение на гроба и паметта на българския воин през всичките 105 години, му бе поднесен плакет от ВАдвС и дарове за манастира. Благодарствени слова към епископ Висарион и майка игуменка Касиана бяха записани в паметната книга на манастира Челик Дере, съобщава сайтът на ВАС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights