17.07.2024 | 18:26

Парижката катедрала „Нотр Дам“ избра обзавеждането, с което ще отвори отново врати през 2024 г.

Парижката катедралата "Нотр Дам", Снимка: pixabay

Парижката катедралата „Нотр Дам“, която беше частично унищожена от пожар през 2019 г., трябва да отвори врати в края на 2024 г. с ново обзавеждане за извършване на богослуженията от масивен тъмнокафяв бронз, както и с 1500 места за сядане, изработени от дъб, предаде АФП, като се позова на два от избраните проекта. 

На френския скулптор и дизайнер Гийом Барде (51 г.) е възложена изработката на литургичното обзавеждане, съобщи архиепископът на Париж Лоран Улрих. Френската дизайнерка Йонна Вотрен (43 г.) пък ще направи столовете за вярващите и посетители от цял свят – средно 12 милиона души годишно преди пожара.

Когато влязат в катедралата „в края на декември 2024 г., ако всичко върви добре“, посетителите ще открият ново място за извършване на кръщенета, олтар за богослуженията, амвон, поставка за осветения хляб и други, каза Улрих.

Триизмерните модели на бъдещото оборудване показват единство на формите -, геометрични, стабилни и масивни, „не минималистични“, каза той пред АФП. Архиепископът на Париж уточни, че те ще излъчват „внушително присъствие чрез простотата на линиите си“.

Столовете са изработени от масивен дъб и са закачени един за друг, а облегалките им са като решетки. Те напомнят „вертикалността и колоните на катедралата“ и „позволяват на окото да премине през тях“, обяснява епископ Улрих.

При повторното отваряне на „Нотр Дам“ посетителите ще могат да открият и реликварий, създаден от художника Силвен Дюбюисон. Там ще бъде поставен тръненият венец на Христос в центъра на син кръг върху златна подложка, отбелязва АФП.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights