22.05.2024 | 7:42

Пътищата на хуманистичната фотография: XII издание на биенале ФОДАР

Снимка: Мохамад Бабаи, Иран (Mohammad Babaei, Iran)

„Образ и подобие“ е темата на XII Международен фотофестивал – биенале ФОДАР. До 2 юли в изложбената зала на Музея на изкуството от периода на социализма могат да бъдат разгледани 274 отпечатани копия на 21 автори от 12 страни.

„Специално тази тема ми дойде след началото на войната в Украйна. Просто си зададох въпроса: „Това хора ли са?“. Оттам отиваме към евангелието, малко и към Радичков. На какво са образ и подобие, разбира се – темата е доста фотографска, защото става въпрос за образи така или иначе“, обясни в „Артефир“ кураторът на изложбата и председател на фондация „Фодар“ Антоан Божинов.

Едно от водещите световни фотографски събития постави началото на дванадесетото си издание на 6 юни, а международното жури – експерти в областта на фотографията, визуалните изкуства и хуманитаристиката – вече определи победителите.

Италианецът Алесио Падуано взе голямата награда за колекцията си „Украйна под атака“. Той е единственият, който печели приз от ФОДАР две поредни издание, като предния път става носител на наградата за хуманистична фотография, отличила серията му за ковид в Северна Италия. Сега тази награда отиде при Марко Сазуай от Аржентина за фотоесето „A Dios“, с което показва ежедневието на хоспис за неизлечимо болни. Наградата за дебют е присъдена на Полина Шнайдер от Германия заради серията ѝ „Аз, супергерой“, която представя как се чувства един руснак в съвременната международна обстановка.

„Темите на биеналето имат една единствена задача – обясни Антоан Божинов, – и тя е да елиминират перманентни и непрекъснати участници навсякъде по света, които пращат една и съща снимка. При нас няма единични снимки, ние работим само с нещо като фотопублицистика, фотобелетристика, разгърнати фотографски форми. Важното е да можеш да защитиш темата. (…) Втората отличителна черта на биеналето е хуманизмът. Това е основната идея, около която то се движи.“

С всяко издание на ФОДАР участниците продължават да разширяват полето на хуманистичната фотография. Всъщност желаещите да се включат този път са били 454 човека от 78 страни. Това, както и разпространението на регламента във виртуалното пространство от общо 44 електронни портала, само доказва мащабите на Международния фотофестивал, който отдавана се намира на световната карта.

Биеналето се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“. То е създадено през 1999 година с идеята да проследи актуалните тенденции във фотографията и даде път на младите и талантливи автори. Самият Антоан Божинов казва, че продължава да се занимава с него вече 24 години, защото участниците искат именно това.

А на 22 юни от 16 часа желаещите да видят изложбата могат да се включат в организирания тур, който ще се проведе в изложбената зала на Музея на изкуството от периода на социализма.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights