28.02.2024 | 13:41

„Петя на моята Петя“ откри фестивала „Свети Влас филм Фест“

Снимка: Христо Стефанов, БТА

Лентата „Петя на моята Петя“ на режисьора Александър Кьосев откри тази вечер кинофестивала „Свети Влас филм фест“. Филмът заема второ място в Топ 10 на най-гледаните български заглавия за 2022 година с близо 100 000 зрители. Другите актуални заглавия, включени в конкурсната програма, са „Анна“, „Борсови играчи“, „Рая на Данте“, „След сезона“, „Бягство“, „Шекспир като улично куче“, „Голата истина за група Жигули“, „Жълт олеандър“ и др.

Това е второто издание на фестивала. Тази година то е посветено изцяло на българското кино.

В журито, което ще селектира 13-те заглавия в конкурсната програма, са Тони Добринска и кинокритикът и доктор по киноизкуство Деян Статулов. Четири имена от екрана ще имат задача да подпомогнат председателя на журито Мартин Макариев при прожекциите и обсъжданията. Те ще трябва да избират по съвест и да дадат своята оценка за филми, които за заслужили голям зрителски интерес. Това са актьорът от „Дървото на живота“ и „Домашен арест“ Башар Рахал, продуцентът и оператор Димитър Гочев, актрисата и телевизионна водеща  Дияна Любенова, журналистът и телевизионен водещ Иван Гарелов.

„Благодаря ви, че сте тук. Това е изключително важно за нашата духовност, за нашия народ, за държавата ни, защото в тазгодишното издание на фестивала ще гледаме само български филми. Това е важно, защото запазваме искрата любов към българската култура, запазваме нашата националност в онези бурни, смътни времена на разделение“, каза Мариян Вълев, продуцент на „Свети Влас филм фест“ и посочи, че фестивалите, киното и изкуството обединяват. Изкуство и кино са невъзможни без автори и зрители, заяви Вълев.

„“Свети Влас филм фест“ бе една мечта, която реализирахме миналата година с Мариян Вълев и съм благодарна, че успяваме да превърнем фестивала в традиция. Българското кино е в подем и заслужава нашите адмирации. Селекцията от филми е много стойностна. Мариян Вълев е сърцето на този фестивал и човекът, на когото всички ние вярваме – не само заради неговия авторитет, но и заради човека, който той самият е“, заяви Даниела Неделчева, представител на „Диневи груп“, организатор на фестивала. 

Председателят на журито Мартин Макариев посочи, че предложението да председателства на „Свети Влас филм фест“ е първото, което приема сред много други.

„Мястото тук е страхотно. Имал съм възможност да снимам в Свети Влас през годините – и „Под прикритие“ и други проекти с Мариян Вълев, а и не само“, коментира Макариев.

Орлин Павлов, актьор във филма „Петя на моята Петя“, сподели, че за него участието му в лентата е нещо много специално. Във филма той играе баща на главната героиня Петя.

„И като че ли в момента ми се случва всичко, което ми се случваше тогава във филма – когато ние сме в една лодка и аз играя с моята дъщеря. Като че ли много често киното е машина на времето“, заяви актьорът.

Продуцентът на „Петя на моята Петя“ Николай Урумов изтъкна, че българското кино има нужда от подкрепата на зрителите. Той разказа, че реализацията и създаването на филма са отнели осем години.

„Доста трудна и тежка битка, но благодарение на доста хора, които помогнаха, „Петя на моята Петя“ е факт. Филмът е изключително емоционален – говори за приятелство, апатия, любов, за битката на младите, затова че трябва да отстояват себе си. Надявам се тези, които не знаят коя е Петя  – да прочетат, да научат за нейната поезия. Петя беше забравена. Нашата мисия бе чрез този филм да я върнем на сцената обратно“, посочи продуцентът.

Специални гости на „Свети Влас филм фест“ бяха президентът Петър Стоянов и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

„Свети Влас Филм Фест“ се организира от „Диневи Груп“ с подкрепата на кметство Свети Влас и „Ню Бояна Филм Студиос“. БТА е медиен партньор на филмовия фестивал.

Тази вечер в рамките на фестивала „Ню Бояна Филм Студиос“ анонсираха конкурса си за сценарий на 15-минутен късометражен филм, който е част от обучителната програма за професионално обучение Film Forge. Победителят ще получи награда от 50 000 евро под формата на техника и услуги за заснемането на филма.

Фестивалът ще продължи до 9 юли. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights