12.04.2024 | 20:45

„Пипи Дългото чорапче“ оживява на сцената на Варненския куклен театър в оригиналния сценарий на Астрид Линдгрен

Снимка: Теодора Михайлова - ДКТ Варна

Премиерата на спектакъла „Пипи Дългото чорапче“ от Астрид Линдгрен във Варненския държавен куклен театър ще се състои на 28 юни, съобщиха от културната институция. Той е осъществен по лиценз на „Nordiska ApS“, Копенхаген. 

Представлението е под режисурата на директорката на театъра Вера Стойкова. Имаме щастието да работим по сценария, написан от самата Астрид Линдгрен, и да се докоснем директно до нейното творчество, каза за БТА режисьорката. Тя смята, че към историята на Пипи трябва да се подхожда сериозно, защото въпреки забавното и усмивката, малкото момиче е философ. „Тя ни предава най-важното послание, че човек трябва да гледа на света с главата надолу. Нейните фантасмагории правят всичко по-весело и забавно и когато прихванем от заразното й отношение, ще видим, че и нашият живот може да се промени към по-добро“, смята Стойкова. Режисьорката определя героинята си като най-сладката чаровница в литературата, която не задава въпроси, а дава решения, не анализира, а тръгва да търси и ни отдалечава от битовото.

Стойкова подчерта, че и малки и големи чакат с нетърпение да съпреживеят отново историите на Пипи, защото в тях се съдържат приятелството и чарът на детството. Освен това героинята кара дори училището да изглежда весело място, може да си позволи всичко и това я прави привлекателна за мечтателите. Отвъд забавната част обаче според Стойкова не бива да забравяме, че Пипи е самотно дете и не й е лесно, макар че тя го прави да изглежда така. По думите й именно копнежът по баща й внася нежен и лиричен момент в сюжета. Никой не вярва в неговото съществуване като африкански крал, но появата му отново доказва, че всичко може да бъде реално, коментира режисьорката. 

Стойкова подчерта, че всички в екипа на Варненския куклен театър са били щастливи да поставят спектакъла и да се насладят на прелестта на произведението на Линдгрен. Музиката е композирана от Христо Намлиев, който, по думите й, за пореден път показва, че за него няма жанрови прегради. Сценографията и костюмите са на Адриана Добрева. Хореографията е дело на Матиас Андре Глюк. Той работи за първи път с варненските куклени артисти в „Пипи Дългото чорапче“, но вече репетира и в предстоящото заглавие, което се подготвя – мюзикъла „Питър Пан“, съобщи директорката. 

В главните роли – на Пипи и нейните приятели Томи и Аника, зрителите ще видят Мария Томова, Валентин Митев – син и Миляна Ношкова. Участват още актьорите Веселина Калчева, Емилия Петкова, Теодор Христов, Даниел Добрев, Диана Цолевска, Боян Стоянов, Балена Ланджева, Гергана Господинова, Елица Данаилова, Красимир Добрев, Евгения Василева, Галин Гинев, Ирен Лазарова, Иван Шумаров.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights