23.04.2024 | 15:14

Пищен спектакъл на „Цигански барон“ в Летния театър на Бургас в сряда

Постановката на Марио Николов е атрактивна трактовка на интригуващия сюжет, в съчетание с възхитителната музика на Йохан Щраус-син 

Зрелищен спектакъл на оперетата „Цигански барон“ по музика на Йохан Щраус-син и режисура на Марио Николов, под диригентската палка на Деян Павлов, ще бъде представен на 2-ри август, сряда, от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас. Всичко има в този спектакъл – загадки, скрити съкровища, гадателки, пророчества, мистерии, огньове, страст, динамика, вихрени цигански танци, темпераментен чардаш, изискан виенски валс, любов, съмнения, неочаквани разкрития, бурен сюжетен развой и щастлив финал! Бургаската публика и гостите на морския ни град ще имат възможността да присъстват на уникално представление с прекрасни изпълнители, красива сценография и костюми, както и на шеметна режисура, в която всеки детайл е на мястото си и в синхрон с цялостната картина.

„Цигански барон“ е в програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023, осъществявани от Държавна опера – Бургас и Община Бургас, и ще представи в сряда вълнуваща история за нишките на родовата памет, доказване на честта, смелост, заплетени сюжетни завръзки и неочаквани разкрития, апотеоз на силните и неподкупни чувства. Ще има гълтачи на огън, акробати, пищни танци, излъчващи страстта и емоцията – както на циганската душа, така и на темпераментните унгарски народни традиции, красиви и богати костюми и, разбира се, великолепни певци, които чрез средствата на музикалното изкуство ще накарат публиката да съпреживее една магична приказна реалност – на фона на бляскавата темпераментна музика на Йохан Щраус-син. Ще оживеят вълнуващите образи, разказващи чудния сюжет за любов, уважение към род и традиции, както и за най-важното съкровище – това, което се крие в човешкото сърце.  В общата красива амалгама от страсти, емоции, багри, динамични обрати и вълнуваща сюжетна развръзка участват оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас. 

Действието на оперетата в три действия „Цигански барон“ се развива в Унгария, в края на XVIII век. Либретото е на Игнац Шницер, създадено по новелата „Сафи“ от Мор Йокай. Режисурата на постановката, характерна със своята пищност, динамично сценично действие, атрактивни костюми и специални ефекти, е на Марио Николов – гост. На официалното закриване на Бургаските музикални празници – на 4 септември т. год., на  който ще бъде представен концертът спектакъл, продукция на Държавна опера – Бургас – „Любов, шампанско и кан-кан“, по режисура на Марио Николов, включващ най-популярните и обичани арии, дуети и ансамблови фрагменти от оперетата и мюзикъла – от Офенбах до Уебър. с която ще се отбележи   кръглата 60-годишнина на големия български тенор и 40-годишната му творческа дейност. Марио Николов е известен не само с многобройните си роли на родни и чужди сцени, а и като водещ на авторското предаване за класическа музика и джаз „Вечната музика“ по БНТ.

Младият солист на Бургаската опера Яни Николов, тенор, ще се представи дебютно в ролята на Шандор Баринкай, земевладелски син, прокуден в изгнание. Тенорът не скрива интереса си към ролята и със сигурност тя ще стане една от предпочитаните в портфолиото му на артист. В ролята на Сафи, дъщеря на циганската гадателка Чипра, и която всъщност се оказва дъщеря на последния турски паша, пребивавал по време на османското нашествие по унгарските земи, на сцената на Летния театър на 2 август ще се представи чудесното сопрано Нона Кръстникова, за която ролята също е дебютна и която готви с особено вълнение и задълбочен прочит на либретото. В ролята на Чипра, циганска гадателка, ще влезе темпераментната Шмилена Султанова, сопран. Образа на Каломан Жупан, богат търговец на свине, ще представи баритонът Йордан Христозов. В ролята на неговата дъщеря Арсена на бургаска сцена ще излезе нежното сопрано Аглика Петрова-Елис, която бургаската публика видя в ролята на Адела в друга оперета от Йохан Щраус-син „Прилепът“ – през м. ноември 2021 г. на сцената на Бургаската опера. Партията на Граф Хомонай, предводител на хусарски отряд, ще представи басът Диман Панчев. Лина Пеева ще бъде Мирабела, гувернантка на богаташката дъщеря Арсена. Ролята на нейния син Отокар ще бъде изпълнена от Милен Динолов, тенор. В образа Карнеро, комисар на Комисията по съблюдаване на местните обичаи, съпруг на Мирабела и баща на Отокар, ще бъде басът Петър Тихолов. 

Диригент на постановката е проф. д-р Деян Павлов, който е чест и желан гост на бургаска сцена и на изяви на Бургаската опера в турне – в концертния спектакъл „Приказка за двама“ със солисти: Еделина Кънева и Орлин Горанов, в концерта с музика от френското класическо кино „Любовна история“ – с Йоана Кадийска /Нона Кръстникова/ и Яни Николов, в оперетата „Хубавата Елена“, с концерта „Пиацола – последният концерт!“, с младия бандонеонист Стоян Караиванов и др. Маестро Деян Павлов, който е и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София, ще дирижира операта от Джузепе Верди „Трубадур“ на 26 август на сцената на тракийското светилище Бегликташ в последната фестивална вечер на „Опера на светилището“ 2023.

Сценографията на „Цигански барон“ е на всепризнатия майстор на сценичния дизайн за оперни театри Иван Токаджиев, диригент на хора – Невена Михайлова, в творческо сътрудничество на приемственост в изкуството на младия хоров диригент Александър Чепанов, танците са дело на Галина Калчева, репетитор на балетния състав на Бургаската опера, помощник-режисьори на атрактивната постановка са Лина Пеева и Петър Тихолов, концертмайстор – Христо Белчев.  

Публиката в сряда ще проследи с любопитство заплетената история, през тръпнещо очакване на развръзката, до изблик на радост, съпреживяна със сценичните герои, всеки от тях представен в светлината на най-доброто от себе си, леко идеализирано, съпоставено със съвременните реалности, но затова толкова нужно в днешния ден – да ни напомня, че има добро, светлина, справедливост, дори само в приказните сюжети. Поне за да ни накара да се опитаме да се вгледаме в себе си и да извадим на повърхността на същността и поведението си по-добрата част от нас. 

Билети за „Цигански барон“ – на касата на Операта /работно време: 10 – 18 ч., почивка – 14 – 14.30 ч.; Билетен център „Часовника“/работи и в събота/, в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/opereta-v-burgas-0gmr6t3 и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-leten-teatr-burgas-1352367/performance.html, както и на място – на касата на Летния театър – след 18.30 часа в деня на спектакъла.

Снимки: Държавна опера Бургас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights