01.03.2024 | 21:54

Плевен е домакин на Шестия фестивал за куклено изкуство за всички възрасти ”Шарено петле”

Снимка: Община Плевен

Плевен е домакин на Шестия фестивал за куклено изкуство за всички възрасти ”Шарено петле”. Международното културно събитие привлича малки и големи ценители на театъра в Плевен от 26 юни до 2 юли, 2023 година, обявиха организаторите. Домакин и организатор на културната проява е екипът на Драматично-куклен театър ”Иван Радоев”, който е подкрепен за пореден път от Община Плевен.

Предложената програма това лято предвижда повече от 20 представления, като десетина от тях са възрастни зрители. Освен театърът домакин в Плевен гостуват няколко столични театрални трупи и театри от Пловдив, Варна, Стара Загора, Сливен, Велико Търново. Предвидена е и съвместна продукция на театрите в Стара Загора и Плевен. В спектаклите и с моноспектакли ще се представят някои от най-изявените български куклени артисти. Гостуват чуждестранни представления от Норвегия, Сърбия и Гърция.

Представления ще има в парка на Регионалния исторически музей на открито, на площада пред театър ”Иван Радоев” и в салона на театъра. За зрителите е важно да научат, че всички спектакли са със свободен вход, както е било по традиция и в предишните издания на този фестивал. Безплатните покани за залата трябва да се вземат от желаещите от театралната каса до 20 юни.

Откриването на фестивала е пред сградата на театъра на 26 юни с живи статуи и огнен спектакъл. Първото представление в театралната зала ще бъде същата вечер – за възрастни от ДКТ Пловдив с постановката ”Вграждане”. Във фестивалната програма е предвидена и сценографската изложба ”Кукли, театър, деца”.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights