28.05.2024 | 17:45

Пловдив посреща изложбата на Вера Пенева „Ще е хубав ден!“

Домакин е Арт клуб & галерия „Савов“, а откриването ще е на 7 юни от 18:30 ч. По покана на галериста Божидар Савов Вера Пенева ще представи ХIV-ата си самостоятелна изложба, носеща името на последната ѝ творба „Ще е хубав ден!“. В продължение на три седмици граждани и гости на неотдавнашната европейска столица на културата ще имат възможност да се насладят на повече от 40 произведения на изящното изкуство – живопис, колаж и неподатливи на класификация арт обекти. А най-големите почитатели на Вера Пенева – да отнесат със себе си оригинал или сувенир-реплика.

Поетичният поглед на поета Сашо Серафимов към предстоящото събитие пък може да предизвика интереса и на неизкушените: Вера Пенева е приятелка на цветовете, тя умее да извлича от тях философия, настроение, каприз. При нея вѐдрото самȯ си получава цвета и то е искрено, не се натрапва. Като малко палавниче, което си извършва лудориите с вдъхновение, без да знае, че го наблюдават. Искрящите ѝ цветове излъчват романтична музика, смесена с леко намигване. В тях можеш да усетиш нюанси от Хендел или подхвърлени ноти от някоя приказка. Забележителното е, че сюжета, цветовете и емоцията са в органична цялост – първо те грабват цветовете, после хлътваш в сюжета и емоцията. А най-накрая влизаш в приказката, която ти, разказва, пее, подскача по струните на душата, кротва се в „Кутията за спомени“ или свещенодейства, пристъпвайки боса по „Черга или писмо от баба“… У Вера Пенева има някакво стъклописно изящество, чрез което картините ѝ като че прозират към друг свят. Необозначен, но все пак го виждаме. Като хитроумна усмивка, като намек. Защото кой може да каже в кой свят се чувства по-добре – нали всичко е красива илюзия!?

Романтична, джазирана мелодия се улавя и в пластиките ѝ. В тях натурата сякаш се поглъща от музика, облича се във философия… Тънко и пластично, или с експлозив от маса, а после поема по стълбичката – вижте колко е голямо небето! Ако не греша – това по-скоро е афористично обяснение на творческия ѝ свят, изпълнен с много доброжелателност.

В произведенията на Вера Пенева доброто е в повече, но не се заблуждавайте – само да се обърнете и ще срещнете неговото отрицание. Сред себеподобните изобилства с отрицание. От друга страна природата ни приема като част от пейзажа, който обаче при художничката показва само човешките си елементи, за да ни напомни, че хората тъгуват за доброта. И когато си тръгвате, не забравяйте да си пожелаете „Хубав ден“! Разтворете сетивата си – каквото и да се случва около вас, както и да се опитват със сиви боички да уязвят красотата на деня ви – в творческия свят на Вера Пенева винаги някой ще ви пожелае „Хубав ден!“.

Поканата на изкуствоведа д-р Румена Калчева не оставя съмнение, че си струва да видите тази изложба: Вера е скулптор по образование и това лесно може да се забележи в изразните средства на нейната живопис – фактурна, смела, декоративна. Нишките и въжетата, които тя често вплита в творбите си, създават усещането за един стремеж към изграждане на пространството в неговата пълнота, макар и върху една двуизмерна плоскост, каквато е платното. В картините ѝ колажът и живописта се преплитат в едно цяло, изграждайки впечатляващи декоративни образи – пейзажи, композиции и други. Лесно можем да усетим влияние от фолклора и шевиците, както и дълбоко закодираните препратки към детското, което се изразява в чистотата на формата, изказа и цвета.

Тя еднакво добре владее живописта и извайването на формата в материал. За Вера Пенева няма граници между видовете изкуства. А тази свобода с еднакъв талант да превключва от едно изкуство в друго я прави творец в истинския смисъл на думата.

Вера Пенева е родена в град Велико Търново.
Завършва скулптура във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ при проф. Ненко Маров, но творческият ѝ диапазон включва също живопис, колаж, графичен дизайн, компютърна графика и фотография.
Има тринадесет самостоятелни изяви досега и участия в множество колективни – пленери, хепънинги, арт проекти и изложби в България и чужбина. Нейни творби са част от обществени и частни колекции в Норвегия, Швеция, Словакия, Германия, Швейцария, САЩ, Русия, Грузия, Испания, Турция, Румъния, Нидерландия, България…
Член на Съюза на българските художници от 1994 г.
Живее и работи в гр. Добрич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights