20.06.2024 | 20:32

Пловдивският драматичен театър представя „Укротяване на опърничавата“ на варненска сцена

Снимка: Фондация „Виа Фест“

Драматичен театър – Пловдив ще представи в програмата на 31-ия фестивал „Варненско лято“ постановката „Укротяване на опърничавата“ на Стайко Мурджев, която има номинации за 2022 г. за наградата „Аскеер“ за режисура, както и за „Икар“ за водеща женска роля на Маргита Гошева и за режисура. Спектакълът получи приз „Икар“ за майсторско техническо осъществяване. В него сценографията и костюмите са на Петя Боюкова, по пластиката е работил Станислав Генадиев, а по акробатиката – Галина Риом-Ройбек и Михаил Райчев. Музиката е на Петър Дундаков. В постановката участват актьорите Ивана Папазова, Маргита Гошева, Патриция Пъндева, Елена Кабасакалова, Мариана Йотова, Герасим Георгиев – Геро, Симеон Алексиев, Димитър Банчев, Кръстю Кръстев, Стилиян Стоянов, Алексей Кожухаров, Красимир Василев, Троян Гогов, Венелин Методиев.

Стайко Мурджев, който е от младото поколение български режисьори, представя съвременен прочит на комедията на Шекспир. Темата на пиесата за заредената със страст война между половете е интерпретирана върху цирков манеж, на който артистите изпълняват номера като фокусници, жонгльори, дресьори, съобщават организаторите на форума. 

В днешната програма на театралния фестивал са и две представления на „Ботушът“ от Лило Петров на Варненския драматичен театър. Те се играят в школа „The Center“ от 17:00 ч. и 20:30 ч. Текстът е третият на представител на фамилията Димови, който трупата поставя, след „Тютюн“ от Димитър Димов и „Поразените“ от Теодора Димова. Режисьор е Стоян Радев Ге.К., сценограф – Даниела Николчова, композитор – Калин Николов.

Историята връща зрителите към репресиите след Девети септември 1944 г., като в основата е действителен случай, в който мъчител и жертва престояват цяла нощ в една килия. Както БТА писа, режисьорът на спектакъла Стоян Радев, който постави и „Поразените“, сподели, че при работата по „Ботушът“ за него и колегите му е било предизвикателство да проумеят героите и да разберат къде са изчезнали ангелите им. Дали те са ги затиснали в себе си и могат ли да бъдат реанимирани. В мъжкия квартет на сцената са актьорите Константин Соколов, Николай Божков, Недялко Стефанов и Станислав Кондов.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights