12.04.2024 | 20:49

Посланикът ни в Румъния получи пълна подкрепа от патриарх Даниил за новия подход за изграждане на български православен храм в Букурещ

Снимка: Посолство на България в Румъния

Посланикът ни в Румъния Радко Влайков се срещна с румънския патриарх Даниил в резиденцията му в Букурещ. Това съобщиха за БТА от посолството ни в румънската столица. 

Дипломатът е благодарил на духовника за получената по-рано и потвърдена сега благословия за изграждане на български храм в Букурещ. Той е намерил пълна подкрепа от Негово Светейшество за променения подход на страната ни за изграждане на български православен храм в румънската столица по подобие на съществуващата 100 години църква към Посолството на Румъния в София. 

“Днешната среща с патриарха на Румъния е благословия”, е заявил Радко Влайков и е припомнил предишната през 2022 г., по повод провъзгласяването на канонизацията на Света Теофана Басараб (българската царица Теодора Търновска) от румънската църква

На свой ред румънският патриарх е отбелязал значението на обмена на студенти богослови за укрепване на връзките между двете православни църкви, както и необходимостта от организиране на поклоннически пътувания до светите места в Румъния и България, в частност до мощите на Света Благочестива Параскева в Яш и до мощите на Свети Димитър Нови (Димитър Басарбовски). 

Негово Светейшество е подчертал значението на двете православни църкви – румънската и българската, в историята и духовността на двата съседни и приятелски народа и е пожелал на посланика ни ползотворна дипломатическа мисия в Румъния. 

По време на срещата посланик Влайков е подарил на патриарх Даниил бутилка коняк „Евксиноград“ и комплект български продукти с розово масло, включително бренди от розов цвят, по случай утрешния рожден ден на Негово Светейшество. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights