20.06.2024 | 22:17

Празника на катедралния храм „Св. св. Апостоли Петър и Павел“ ще отбележат в Силистра

Снимка: Александър Леви

Празника на катедралния храм „Св. св. Апостоли Петър и Павел“ ще отбележат силистренци днес. Доростолският митрополит Яков ще отслужи Света Божествена архиерейска литургия в съслужение с духовници от Доростолска епархия и гости. Ще се проведат традиционното литийно шествие и водосвет за здраве и благоденствие.

Храмът е паметник на културата, построен е след Кримската война от водещата в България през Възраждането Дряновска архитектурна школа, под ръководството на майстор Стойко. 

Строежът е осъществен със средства завещани от временното руско управление и волни пожертвования на силистренци. Строителството започва през 1860 г. и е завършено през 1864 г. 

В архитектурно отношение храмът е трикорабна базилика с два реда колони и притвор на запад. Стенописите са дело на професор Никола Кожухаров. През 1904 година е построена кулообразна камбанария като камбаните са купени от Русия. Старите иконите са дело на Тревненската зографска школа на Папавитановите, а днешните олтарни икони са изработени в Русия в началото на миналия век.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights