10.12.2023 | 13:36

Премиера на „Милосърдието на Тит“ на Античния театър в Пловдив

Премиерата на последната опера на Моцарт „Милосърдието на Тит“ ще бъде представена на Античния театър в рамките на OPERA OPEN. 

Поради  необичайния сюжет и музикалните предизвикателства към изпълнителите досега в България операта е била поставяна само веднъж. 

Диригент на спектакъла е Диан Чобанов, режисьор е Вера Немирова, която  е поставяла операта и в Люцерн преди 10 години. Художник – сценограф е Юлиян Табаков. 

Сюжетът се развива в Древен Рим – на Капитолия и в Колизеума, и сцената  на Античния театър в Пловдив служи за естествен декор. Партията на Тит се изпълнява от тенора Георги Султанов, а за Сесто е поканен американският контратенор със стремителна кариера Рей Шене.

Режисьорът Вера Немирова сподели за БНР: 

„Когато имаш работа с един сюжет, в който бездруго действието се развива в древния Рим и имаш задачата да разкажеш историята на един император като Тит и неговото раздвоение между личността му като човек и като император, къде по-хубаво място от това? Тоест ти вече се намираш всъщност в оригиналния декор. Вече наша задача с Юлиян Табаков беше как да се впишем в него, или по-скоро какво да добавим, което ще бъде препратка към нашето време, защото тези антични драми са с това интересни, че са без време и че са във всички времена актуални“.

„Изключително сме щастливи, че публиката ще има шанс да чуе в „Милосърдието на Тит“ американския контратенор със стремителна кариера Рей Шане“, каза от своя страна директорът на Пловдивската опера Нина Найденова.

Източник: БНР Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights