28.05.2024 | 17:56

Превратът, който спаси България за две десетилетия от лява диктатура – „Памет без давност“ с Горан Благоев

Превратът, който спаси България за две десетилетия от лява диктатура – „Памет без давност“ с Горан Благоев по ТВ „Евроком“, събота, 10 юни 2023 г.

Какво се случва с една власт, която влиза в конфликт със всички обществени съсловия и особено с армията, която е унизена и обезличена от същата тази власт? Отговорът ни дава събитието, което се случва в нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г. – превратът, свалил от власт режимът на Александър Стамболийски и БЗНС. За тези събития ни припомня моя гост – проф. Милко Палангурски от Великотърновския университет. С него разговаряме за причините предизвикали един противоконституционен акт, който обаче се оказва спасителен за обществото; за корупцията в средите на управляващата БЗНС, за активното участие на армията, която се оказва изключително подготвена, въпреки следвоенната криза; за колебливото поведение на цар Борис III и за кървавото петно, което се лепва върху авторитета на новото правителство с убийството на сваления премиер Ал. Стамболийски.

Във втората част на предаването разказваме за нерадостната съдба – някога и сега – на таврийските българи. За това разклонение на бесарабските българи, което в средата на XIX в. идва в Таврия (Приазовието) за да търси по-сигурен живот; за жестоката асимилация на която са подложени следващите поколения таврийски българи от съветската власт; за разселването им от Сталин и за все още съществуването на български села в Сибир; за оцеляването на днешните българи от Приазовието под руска окупация – за всичко това ни разказва таврийската българка Оксана Янус – историк и политолог.

Очаквам ви и тази събота – 10 юни – както обикновено от 19.00 ч. по ТВ „Евроком“. Предаването може да следите и онлайн на https://www.facebook.com/PametBezDavn… и в https://www.youtube.com/channel/UCbhMFX3z8XLSa3sHpcdKA6A.Повторението на „Памет без давност“ е в неделя (11 юни) от 13.00 ч., както и в четвъртък (15 юни) от 22.00 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights