17.07.2024 | 19:41

Проф. Красимир Тасков солист на БКО Добрич с диригент Арто Чифчиян

Активният творчески сезон 2022/2023 на БКО – Добрич продължава на 6 юни, вторник от 18.30 ч. Под диригентската палка на Арто Чифчиян солист в концертната вечер е проф. Красимир Таков.

Успешното сътрудничество с Български камерен оркестър – Добрич и високия професионализъм на оркестрантите провокира отново именития пианист, композитор и педагог проф. Красимир Тасков да солира във Фантазия ре минор на Моцарт и във Вагнеровата Зигфрид идилия.

В програмата на концерта ансамбълът ще изпълни и произведения на Йохан Себастиан Бах – Ричерката – фуга на 6 гласа, Арнолд Шьонберг – Ноктюрно за струнен оркестър и Густав Малер – Адажието из симфония № 5.

Да припомним кратки биографични данни за проф. Тасков – един от най-изявените български музиканти.

Роден през 1955 г., той е възпитаник на Държавната музикална академия със специалностите композиция при проф. Пенчо Стоянов и пиано при проф. Джулия и Константин Ганеви. Посещавал е курсовете по композиция на проф. Тон де Леув, проф. Тео Льовенди в Холандия и на проф. Анатол Виеру, Румъния. Носител е на награди от национални и международни конкурси по пиано. През 1984 неговият клавирен цикъл „Архаични картини” е сред препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора на ЮНЕСКО в Париж. Красимир Тасков е носител на награди от композиционния конкурс в Токио за „Фантазия” (1991), Триптих за две пиана (1995 ), „Взаимност” (1999 ) и „Дитирамби” (2002 ), Първа награда от конкурса „Рапсодия в 7/8” за Концерт за кларинет и оркестър (2002 ). Музиката му е изпълнявана в Германия, Япония, Франция, Италия, Русия и др. През 2003 г. „Преображение” II за две пиана е номинирана и изпълнена творба на World Music Day – Словения. Негови произведения са издавани в България, Франция, Русия и др.

Автор е на редица симфонични, камерни, вокални и хорови творби, които са изпълнявани често както у нас, така и на престижни музикални фестивали в Япония, Русия, Словения, Италия, Франция, Холандия, Англия, САЩ, Украйна и др. Като изпълнител и автор има редица издадени творби, както и осъществени многобройни студийни и CD записи. Солист е на наши симфонични оркестри, както и активно концертиращ камерен изпълнител. Носител на „Кристална лира“ в раздел камерна музика за 2013 година от СБМТД. Член на жури на национални и международни конкурси за пианисти. Води майсторски курсове по програма „Еразмус“ в европейски висши музикални академии. В края на миналата година с концерт в Добрич проф. Красимир Тасков отбеляза 50 години творческа дейност, скоро след това завърши най-новия си студиен запис със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин.

В знак на уважение и обич към нашата публика и град Добрич, проф. Тасков композира музиката на „Химн на будителите“ по текст на Светлана Попова. Произведение специално написано и подарено на хор „Добруджански звуци“.

В програмата:

Волфганг Амадеус Моцарт – (1756 – 1791) – Фантазия в ре минор

Солист: проф. Красимир Тасков – пиано

Арнолд Шьонберг – (1874 – 1951) – Ноктюрно за струнен оркестър

Густав Малер – (1860 – 1911) – Адажието из симфония № 5

Рихард Вагнер – (1813 – 1883) – Зигфрид идилия

Солист: проф. Красимир Тасков – пиано

6 юни (вторник)

Огледална зала „Нели Божкова“

18.30 ч.

Билети от 14.00 часа в залата. Цена 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights