23.02.2024 | 19:58

Проучване показва спад в броя на журналистите в България

Снимка: pixabay

Има сериозен спад в броя на журналистите в България. Това гласи част от проучване на тема „Журналистите в България: Промени и тенденции 2016-2022 г“. То е проведено от края на 2021 г. до април 2022 г. от „Алфа Рисърч“ чрез стандартизирани онлайн, телефонни и преки интервюта с 391 български журналисти. Това съобщават от фондация „Работилница за граждански инициативи“, които финансират проекта.

Данни от Национален статистически институт (НСИ), цитирани в проучването, показват, че от 5800 през 2016 г. броят на журналистите в страната през 2020 г. е спаднал до 3800. В изследването се посочва, че от 2016 г. до миналата година журналистиката като професия е станала по-рискова. Други тенденции според проучването са двойно увеличение на броя журналисти, работещи на свободна практика и увеличаване на средната възраст на работещите в сферата. 

Според 73,7 процента от анкетираните в българските медии съществуват корупционни практики, а почти същия брой журналисти смятат, че няма прозрачност в собствеността им, съобщават от „Работилница за граждански инициативи“. Сред примерите за корупция, изброени в проучването, са т.нар. „такса „информационно обслужване“, поръчкови материали, умишлено избягване на теми, подкупи и подаръци, натиск над журналисти под заплаха за уволнение и др.

Почти всеки втори от интервюираните е отговорил, че се притеснява за емоционалното си и психичното си здраве, докато всеки трети – за физическото си здраве, показва изследването. 16 процента от журналистите са посочили, че се тревожат, че ще изгубят работата си през следващите 12 месеца.

„Журналистите в България: Промени и тенденции 2016-2022 г“ е част от международното проучване „Световете на журналистиката“. Научни ръководители за България са д-р Вера Славчева-Петкова, преподавател по медии и журналистика в Ливърпулския университет във Великобритания и д-р Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския държавен университет, Лонг Бийч в САЩ.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights