24.07.2024 | 21:18

Q-Jazz Festival – Джазът на младите! 2024

Предстои провеждането на третото издание на Q-Jazz Festival – Джазът на младите! Датите са 11, 12 и 13 юли в романтиката на рибарско селище „Карантината“ при вход свободен.

          Международния Q-Jazz Festival е посветен на световните джаз музиканти Хари Саркисян, Велислав Аспарухов – Баго и китарната школа на Александър Петков. Създаден е с некомерсиална цел като естествено продължение на работата на екипа „Дедал“ за опазването на рибарско селище „Карантината“, създаването на зона за Култура извън централните части на Варна и стимулиране на международен културен обмен.

         Фестивалът подкрепя млади композитори и изпълнители на възраст до 35 и над 65 години, работещи в сферата на богатото стилово разнообразие на джаз музиката. Опазва уникалността на едно от малкото оцелели рибарски селища в района, поминъка на рибарите и техния фолклор като част от културно-историческото наследство на Варна. Провежда се ежегодно край Варна, на брега – плаж „Аспарухово“, рибарското селище „Карантината“.

На разположение за публиката е безплатен транспорт от и до фестивалната локация:
От ул. „Антим I“ – Карантината: 18.30 до 20 часа
Карантината- ул. „Антим I“ от 22.30 до 23.30 часа

През третото издание на фестивала ще се насладим на изцяло авторски репертоари със следната програма:

11 юли, четвъртък

  • 20:00 часа

Two Cities One World:

Анна Янова-Катур – вокал
Джаред Катур – китара
Радослав Славчев – Ривърмен – бас
Пиеро Епифания – перкусии
Михаил Филипов – клавишни
Живко Иванов – барабани

Проектът „Два града, един свят“ е създаден през 2012 г. от Анна и Джаред Катур – международна двойка – тя е от България, той е от САЩ. В продължение на 12 години те смесват любимите си жанрове и така създават своето уникално звучене. Издали са пет албума с оригинална музика – независимо и с подкрепата на фенове си. В Америка са работили с някои от своите идоли – братята Реджи и Рой Уутън; откривали са концерти на Шон Мартин (грамофонен лауреат и клавирист на групата Snarky Puppy) и са изпълнявали многократно в легендарния клуб на Чък Бери „Blueberry Hill“ в Сейнт Луис. В момента „Два града, един свят“ работят по своя шести албум, който ще бъде издаден през 2025 г.

  • 21.15 часа

Alexander Ivanov & Simão Duque Collective

Симао Дук (Португалия) – тромпет

Хулиан Гарвайо (Испания) – тромбон

Михаил Дончев (България) – пиано

Боян Манолов (България) – бас

Александър Иванов (България) – барабани

Симао Дук (Португалия) и Александър Иванов (България) се запознават в Conservatorium van Amsterdam, където заедно учат бакалавърска степен в джаз департамента. От тогава работят съвместно по множество проекти в широка гама от жанрове, преплитащи джаз, хип-хоп, фюжън и електронна музика. По отделно имат удоволствието да са част от различни проекти в Европа, с които имат участия на едни от най-престижните концертни зали, като: Bimhuis, Concertgebouw, Konzerthaus Berlin, Tivoli Vredenburg, Theatro Circo, Зала България и първо студио на БНР, НДК и др.

12 юли, петък

  • 20.00 часа

Калина Андреева представя албума „Посока“

Калина Андреева – контрабас и вокал
Георги Ангелов – тромбон
Йоанна Цветкова – пиано
Ивайло Манев – барабан
Александър Михайлов – саксофон, кавал

Калина Андреева е български музикант, композитор и аранжор. Обича да експериментира с музикалните стилове. Една от основните й цели като музикант е да изрази себе си, като съчетава по своеобразен начин различните музикални жанрове. Израства с българския фолклор и джаза, учи класическа музика и завършва висшето си образование със специалност класически контрабас.

„Посока“ е първият авторски албум на Калина Андреева, който чрез музика претворява живота и стремежа към вярата. В него се преплитат джаз, фолклор, фънк и поп музика, създавайки ярко фюжън звучене.

  • 21.15 часа 

EVDN.LIVE


Евден Димитров – Бас Китара

Божидар Василев – Синтезатор

Владислав Мичев – Тромбон и Флюгелхорн 

Радо Казасов – Барабани 

Евден Димитров е бас китарист и композитор, който съчетава електронна и експериментална музика с джаз традиции. Дебютният му албум “TENSION/RELEASE” включва колаборации с известни артисти.  Композициите на EVDN. успяват да достигнат публика в над 150 държави. Като преподавател по бас китара в Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“ EVDN. търси да постигне незабравимо преживяване за всеки слушател и ново движение в българската музика, което да вдъхновява бъдещите артисти. 

13 юли, събота

  • 20.00 часа

Subconscious Trio

Моник Чао – пиано, композиции

Виктория Кирилова – контрабас, композиции

Франческа Ремиги – барабани, композиции

Ако не беше джаз музиката, тримата музиканти от Тайван, Италия и България от триото никога нямаше да се познават. За щастие, техните пътища се пресичат в Миланската консерватория. Албумът „Water Shapes“ е вдъхновен от различни аспекти на човешката личност и съчетава традиционни и съвременни подходи, арт поп и източни музикални влияния. Музиката на триото е цветна комбинация от тези разнообразни влияния, създавайки балансирана музикална одисея.

  • 21.15 часа 

Postcard представя Stories

Арнау Гарофе Фарас – тенор саксофон

Ралица Тонева – алт саксофон

Неделчо Нинов – тромбон

Вилизар Гичев – китара 

Борис Таслев – контрабас 

Теодор Тошков – барабани

През 2022 година се оформят като формация. След успешното си участие на миналото издание на Q-jazz Посткард ще бъдат отново при нас, а този път ще представят първият си албум с оригинална музика. Албумът “Stories” представлява сборник от 7 музикални истории, които се характеризират преди всичко с дълбока искреност и чувствителност на личните преживявания на творците. В него са включени композиции, написани от всеки един от основните членове на групата. Стилистиката на пиесите е свързана с модерния джаз, а заедно с това, в тях се откриват мотиви от традицията на класическата джаз култура.

______________________________________________________________________

Както винаги през последните петнадесет години екипът на школа „Дедал“ работи в полза на обществото без каквото и да е заплащане. Фестивалът търси съмишленици и независимо финансиране за некомерсиална култура в най-чист вид! Q-Jazz Festival е част от програмите на школа Дедал за „Международен културен обмен“ и „Припознаване на доброволчеството като начин на живот“.

Третото издание на фестивала в голямата си част е финансирано чрез дарения от много приятели, ценители на джаза и меценати. Рибарите от рибарско селище „Карантината“, „Солвей Соди“ АД, „Пластхим-Т“ АД, „Три старс“, „ОО ЙЕС“, ОСОЦУР, морски клуб „Приятели на морето“ и с любезното съдействие на кметство Аспарухово. Съфинансиран от фонд Култура на Община Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights