23.04.2024 | 13:39

Роберто Фонсека и хор „Нови български гласове“ с концерт във Варна на 2 юли

Номинираният за „Грами” пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и носителите на „Латино Грами” камерен хор “Нови български гласове” с диригент проф. д-р Георги Петков се завръщат в България с три концерта в Пловдив, Варна и София след успешната европейска премиера на проекта „Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови Български Гласове“, представена пред 3500 души на престижния фестивал “Джаз в Марсиак” във Франция.

Концертът във Варна ще бъде на 2 юли, неделя, от 21 часа в Летния театър. 

Любовта на кубинския пианист Роберто Фонсека към българския фолклор датира отдавна, като през годините той е засвидетелствал своето възхитително отношение към нашата традиция: “Когато се обърнеш към другия с уважение и с желание да научиш нещо от него и основната цел е да преживееш пълноценно музиката, а с нея и радостта от живота, тогава красотата си идва сама”, коментира той. 

Роберто Фонсека е представител на новата генерация музиканти във великата формация Buena Vista Social Club. Той има 10 албума зад гърба си и е работил с всички големи имена в кубинската и джаз сцена – Ибрахим Ферер, Омара Портуондо, Хърби Хенкок, Качаито Лопес, Майра Андраде, Раул Мидон, Ибрахим Малууф, Фатумата Диауара и много други.

Музикалната среща на кубинското трио на Роберто Фонсека и хор „Нови български гласове“, водени от маестро Георги Петков, се случва в невъзможната пандемична година 2020 г., но поставените множество препятствия от всякакъв характер не са пречка пред осъществяването на силната музикална идея.

Диригентът на хора проф. д-р Георги Петков има сериозен опит зад гърба си в смесването на нашия фолклор с други музикални традиции. Днес композиторът изследва кубинския джазов език и търси допирните точки с българския фолклор. 

В концерта ще можем да чуем нов, мащабен вокален аранжимент на Георги Петков на пиесата на Роберто Фонсека “Bulgarian”. “Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог”, заяви Роберто Фонсека, виждайки нотите, изпратени му от маестро Петков. 

Източник: БНР Варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights