14.06.2024 | 18:00

Русенският театър представя България на Театралната олимпиада с пиеса на Стратиев

Снимка: rusetheatre.com

След спектакъла „Коприна“, който Пловдивският театър вече представи с голям успех на тазгодишната Театрална олимпиада в Унгария, българското участие в престижния форум продължава на 10 юни с още едно представление – „Балкански синдром“ на Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе.

Спектакълът е в програмата на Дунавския театрален фестивал („Danube Theatre Festival“), който се провежда в унгарския град Дьор като част от 10-ото издание на Театралната олимпиада.

Сценичният вариант и постановката по прочутата пиеса на Станислав Стратиев е дело на режисьора Недялко Делчев.
„Самото споменаване на олимпиада възбужда сетивата и усещането е, че участваме в много голям форум, в който са представени театри от всички нации.
Имам приятното усещане, че отиваме на място, където ще ни бъде наистина интересно и ще успеем, дай Боже, достойно да представим българския театър след „Коприна“ на Диана Добрева.

Всяко излизане извън контекста на българския театър е полезно не само за нашите актьори в Русенския театър, но и въобще за българския театър. Възможността да се срещнеш с друга публика, да се съизмериш, мисля, че е винаги повод за натрупване на добро самочувствие и дава дълги резултати след това в работата на театралния колектив – хората са мотивирани и работят по друг начин, с друга интелектуална възбуда“, сподели в „Артефир“ Недялко Делчев.
Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Тази година в най-големия театрален форум в света участват общо 7500 артисти от 58 държави, които представят своите спектакли на над 100 сцени в Унгария, която е домакин на юбилейното издание на Театралната олимпиада.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights