22.05.2024 | 7:35

С „Покана за валс“ започна дванадесетото издание на фестивала на изкуствата „Дунавски вълни“

Концертът „Покана за валс“ на Видинската симфониета събра почитатели в летния театър на крепостта Баба Вида, Снимка: БТА

Концертът „Покана за валс“ на Видинската симфониета събра почитатели в летния театър на крепостта Баба Вида. Така бе дадено началото на дванадесетото издание на фестивала на изкуствата „Дунавски вълни“. При откриването заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова отбеляза: ”Община Видин разви и надгради този фестивал в годините назад. Той даде тласък на редица фестивали, които общината организира. Всички те, заедно, превърнаха нашия старопрестолен град във фестивална сцена. На добър час!”.

Под диригенската палка на маестро Петър Димитров музикантите на Симфониета Видин представиха обичани произведения от Йохан Щраус, Брамс, Бърнстейн, Емил Валдтойфел, Йосиф Иванович, Евгений Дога.

Сопраното Цветелина Малджанска изпълни “Casta Diva” на Белини и „Каватина на Семирамида“ на Росини.

Петър Димитров завършва хорово и оркестрово дирижиране в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Има много концерти с оркестри в страната и чужбина. Дирижирал е на сцената на Златната зала на Музикферайн във Виена.

Цветелина Малджанска е солист на Русенската опера. Гастролирала е в Италия, Израел, Германия, Бразилия, САЩ. През 1996 г. програма „Христо Ботев” на Българското национално радио й присъжда приза за най-добър млад музикант. Носителка е на Специалната награда на журито от Международния оперен конкурс в Мармонд, Франция.

На 25 юли програмата на фестивала продължава с Работилницата за рисуване на тениски с техника TieDye. Тя е подходяща за деца и младежи на възраст над 10 години. Приказната инсталация и анимация за малки и големи „ВидаЛенд“ отваря врати в крайдунавския парк до скулптурите на лисичките. Вечерта отново на сцената в Баба Вида малки и големи могат да гледат спектакъла „Оттук Оттам“ на театър „Трио“.

Видинчани и гостите на дунавския град могат да посетят разнообразните събития на фестивала, който продължава до събота – 29 юли.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights