17.07.2024 | 20:37

С посрещането на иконата „Св. Богородица-Достойно есть“ започна в Поморие фестивалът на православната музика

БТА

Жители и гости от страната и чужбина посрещнаха в Поморие иконата „Св. Богородица-Достойно есть“, пренесена в крайморския град по повод деветнадесетия Международен фестивал на православната музика, носещ нейното име. Кметът на община Поморие Иван Алексиев получи разрешението на Светия Синод и благословията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, за това иконата да напусне пределите на храм „Св. Александър Невски“ в столицата и да бъде транспортирана до поморийската църква „Свето Рождество Богородично”. Там чудотворният лик на Божията майка ще бъде изложен до 11 юни.

БТА припомня, че за първи път чудодейният образ на Божията майка пристига в морския град през 2013 г., по инициатива на кмета Иван Алексиев. Оттогава до днес посрещането на иконата се е превърнало в неизменна част от фестивала и в дългоочаквано от всички миряни събитие. 

Тази година е 19-то издание на православния форум; в него участниците са 340 от 14 изпълнителски състава от България, Сърбия и Полша. Днес  събитието започна с посрещането на чудотворната икона, литийно шествие и водосвет в съслужие с духовници от страната и гости на фестивала. Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан и Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей, заедно с други духовници, отслужиха водосвет и пожелаха успех на тазгодишното начинание.

Официалното начало бе дадено от кмета Иван Алексиев, който приветства всички с „Добре дошли“ на Международния фестивал на православната музика, превърнал Поморие в столица на православието. В приветствените си думи кметът благодари и за оказаната чест чудодейната икона отново да бъде покровителка на града в това богоугодно дело.

Благодаря на всички, които пряко участват в организацията на този фестивал, защото в тези нелеки времена е много трудно да запазим духовността и вярата. А ние в Поморие го правим. Нека бъдем пример за всички и малко да наведем глави, за да бъдем малко по-смирени и по-добри, да преоткрием доброто в себе си и да го предадем на останалите. Това не е просто фестивал. Това е празник на вярата, посочи кметът.

Православният фестивал ще продължи пет дни. Тази вечер се състоя първият от поредицата концерти.  В него участваха дуо Силвия Младенска и Десислава Младенска, църковен хор при храм „Успение на Пресвета Богородица” – Ботевград, формация за византийска музика „Трисагион“ – София, хорова формация „Канто нова“ – София, мъжки хор „Св. Иван Рилски“ – Дупница, представителен хор на Старозагорска епархия „Свети апостол Карп“ – Стара Загора.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights