24.04.2024 | 17:39

С празник на билките Музеят по история на медицината във Варна отбелязва Еньовден

Снимка: Музей по история на медицината

Образователна и творческа програма ще се проведе на 24 юни (събота), Еньовден, в Музея по история на медицината към Медицински университет-Варна. Импровизирано „Училище за билки“ ще събере ученици и професионалисти от Факултета по фармация, които ще предадат знанието за лечебните треви по Северното Черноморие – разпознаване, бране, съхранение, безопасна употреба и въздействие върху здравето, информират от културната институция.

Различни начини на сушене на билките и демонстрации за приготвяне на лечебни продукти – чайове, отвари, сиропи, тинктури, маслени разтвори, лапи и др. ще покажат доц. Илия Желев, ас. Петя Бойчева, ас. Галина Димова, ас. Йоана Русева и медицински лаборант Дарина Катеринова от Факултета по фармация.​

Доц. Илия Желев, д.б., ас. Петя Бойчева, д.б., ас. Галина Димова и медицински лаборант Дарина Катеринова  от Факултета по фармация в Медицински университет – Варна ще покажат различни начини на сушене на билките и демонстрации за приготвяне на лечебни продукти – чайове, отвари, сиропи, тинктури, маслени разтвори, лапи и др.

Акцент в тазгодишното издание на еньовденския празник в Музея по история на медицината ще бъдат лечебните растения, които се използват като подправки на ястията. Ще бъде обърнато внимание на факта, че голяма част от ароматите и тревите, използвани в българските ястия също са билки.

Ето и програмата:

10.30 ч. – Откриване

10.40 ч. – Изпълнение на фолклорен ансамбъл „Диана“ при МУ-Варна

10.50 ч. – Демонстрации и беседи в билковите работилници – ас. Петя Бойчева, ас. Галина Димова и Дарина Катеринова с участието на деца и граждани

– работилница 1: Хербаризиране на билки, събрани от естествени находища край Варна;

– работилница 2: Демонстрации на различни начини на сушене на билките, създаване на билкови торбички против насекоми;

– работилница 3: Демонстрации за приготвяне на лечебни билкови продукти – билкови чайове, настойки, отвари, сиропи, тинктури, маслени разтвори, лапи и др.

11.20 ч. – Дискусия с доц. Илия Желев

11.50 ч. – Викторина за билките

12.10 ч. – Рисуване на билки

12.30 ч. – Изпълнение на фолклорен ансамбъл „Диана“ при МУ-Варна

Източник: БНР Варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights