01.12.2023 | 20:50

Софийската градска художествена галерия представя две изложби на Генко Генков

Изложбата „Генко Генков. Отвъд видимото“ в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) отбелязва 100-годишнината от рождението на художника. Експозицията може да бъде видяна от 14 юни до 6 септември, съобщават от (СГХГ).

Последната изложба на Генко Генков приживе бе през 2006 г. в Софийската градска художествена галерия. Сега, по повод 100 години от рождението му, екипът на галерията подготви две изложби в залите си и във филиала –  галерия „Дечко Узунов“, информират от СГХГ.

Над 100 творби на Генко Генков ще бъдат представени в залите на СГХГ в настоящата ретроспективна изложба. Те са създадени в периода от 1949 до 2005 г. По време на изложбата всяка седмица ще бъде представяна по една допълнителна творба, казват от екипа на Софийската градска художествена галерия. 

Годишнината ще бъде отбелязана и с издание, състоящо се от албум, биография и каталог на негови произведения. Това е първият опит за систематизиране на огромното творчество на автора. Двуезичният каталог се реализира с подкрепата на програма „Култура” при Столична община. По повод юбилея ще бъде валидирана марка в блок, осъществена с подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията, съобщават от СГХГ.

Изложбата се организира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Дарителски фонд 13 века България, с медийното партньорство на БТА и със съдействието на държавни, общински и частни колекции от София и страната, информират организаторите на събитието.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights