20.06.2024 | 21:06

София със стратегия за културата до 2033 година

Снимка: sofia.bg/culture-strategy

Столична община единствена прие първа в страната дългосрочна стратегия за развитие на културата още през 2013 година. Това беше „София творческа столица 2013-2023 година“. Все още на национално ниво такава стратегия  липсва. И независимо че предстоят през есента местни избори, София отново има вече нова стратегия за развитие на културата до 2033 година. 

Този път тя е под надслов „Културата и изкуствата – новата енергия за устойчиво развитие на София“. Тя, разбира се, е едно нормално продължение на всичко, което досега е правено и се прави за развитието на културата в града, казва председателката на комисията по култура и образование в общинския съвет Малина Едрева. След множеството проведени обществени дискусии, новата стратегия включва 4 приоритета  за развитието на културата. Това са: творческа икономика, творческо развитие, творческа интернационализация и творческо управление.

Малина Едрева акцентира върху насърчаването на изявата на кварталните общности в града, като особено важен момент в стратегията, за да излязат културните събития и извън центъра на столицата. А също – достъпът до европейска култура, както и излизането на българската култура на европейска сцена.

Чуйте подробности в интервюто с Малина Едрева.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights