14.06.2024 | 18:19

Splendour Musicus – рицарски концерт в зала „България“

Проф. Момчил Георгиев, проф. Виржиния Атанасова и Н. Пр. Урсула Хофтер Дзуколи на пресконференцията на Ордена на Малта, по повод концерта

С тържествен концерт Splendour Musicus тазгодишните „Софийски музикални седмици“ ще отбележат 30 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Суверенния Малтийски орден.

Годишнината ще бъде ознаменувана на 29 май със специалния спектакъл Splendour Musicus на тема „Рицарство“. Малтийският орден е много древен рицарски орден, основан в Йерусалим през 11 век. По време на неговата история рицарите са били също и в Родос и Малта. След 1834 г. седалището на правителството на Ордена е в Рим, с много малка територия, а Орденът наброява близо 15 000 членове и хиляди доброволци по цял свят. Днес той работи в 120 страни, грижейки се за хора в нужда чрез медицински, социални и хуманитарни проекти. В България Орденът е реализирал над 550 дейности и дарения в 250 различни населени места.

Тържественият концерт посветен на рицарството, под надслов Splendour Musicus – Amor vel Roma, е проект на проф. Виржиния Атанасова, която е сред най-изявените съвременни български диригенти, тя и специалист в областта на бароковата музика. Ето защо в програмата е включена музика на рицарска тематика от Хендел, Вивалди, Андре Гретри и Хенри Пърсел, а композиторът Атанас Атанасов подготвя специално произведение, вдъхновено от минезингера от 13 век Волфран фон Ешенбах.

Събитието е част от програмата на международния фестивал „Софийски музикални седмици“, Димитрина Кюркчиева разговаря в „Артефир“ с проф. Виржиния Атанасова, която ще дирижира тържествения концерт в зала „България“.

ИЗТОЧНИК: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights