23.04.2024 | 14:36

СТАРТИРА ПРОЕКТЪТ „ДИГИТАЛИЗАЦИЯ НА МУЗЕЙНИ КОЛЕКЦИИ, БИБЛИОТЕКИ И АРХИВИ“

Снимка: pixabay

На 4 май 2023 г. бе подписано Споразумение между Министерството на финансите и Министерството на културата, Българско национално радио, Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, Държавна агенция „Архиви“, Българска национална филмотека и Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“, с което бе даден старт на изпълнението на съвместния проект „Дигитализация на музейни колекции, библиотеки и архиви“ от Националния план за възстановяване и устойчивост.

  Проектните дейности са изцяло в контекста на Препоръката на Комисията от 27 октомври 2011 година относно цифровизацията и предоставянето чрез интернет на материали в областта на културата, както и за съхранението им в цифров вид. Проектът ще насърчи цялостния процес по съхранение на различен тип културни ценности и архиви, както и тяхното популяризиране у нас и по света. Дигитализираното съдържание, което ще бъде достъпно на създадената по проекта единна електронна платформа, ще включва виртуални разходки и експозиции, където е приложимо, които да бъдат от полза за туризма, за научни и образователни цели, за цялата общественост. В допълнение е предвидено да се увеличи количеството и качеството на подаването на дигитално съдържание към “Europeana” чрез националния агрегатор, както и да се създадат средства за добавяне на съдържание за използване и повторно проучване, което подпомага изследвания в областта на дигиталната хуманитаристика към “European Open Science Cloud (EOSC)”.

  Обект на стартиращия проект ще са и фондовете в националните и регионалните музеи, художествените галерии, музеи на различни институции; Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, регионалните библиотеки, както и Българската национална филмотека, Българското национално радио, Българската национална телевизия, Българската телеграфна агенция и държавните архиви – структурни звена на Държавна агенция „Архиви”.

  Стойността на проекта е 68 005 922,41 лв., от които безвъзмездната финансова помощ, финансирана от Европейския съюз, възлиза на 59 532 384,48 лв. и включва дейности за закупуване на необходимото оборудване на отделните крайни получатели за дигитализация и съхранение на дигитализираното съдържание, създаване на дигитални хъбове, изграждане на висококвалифициран експертен капацитет и дигитализация.

  Очаква се дейностите да приключат до 30 юни 2026 г., когато бъдат завършени и заложените по проекта цели, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights