12.04.2024 | 20:27

Тържествен концерт на фестивала „Варненско лято“ сложи началото на испанското председателство на Съвета на ЕС

Снимка: Валентина Добринчева / БТА

Тържествен концерт на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ ознаменува преминаването на председателството на Съвета на Европейския съюз от Швеция към Испания. На сцената на Фестивалния и конгресен център гостува Виенският камерен оркестър с диригент Педро Халфтер. Бе направена световна премиера на произведението „Светлина или рана“ от Естебан Санс, написано специално за събитието. Испанският посланик Алехандро Поланко Мата сподели пред БТА, че чува пиесата за първи път и е възхитен. Той намира творбата за нежна, но много трудна за изпълнение и смята, че за нея е необходим добър оркестър като този, който я изпълни на фестивала. Посланикът определи вечерта като много специална. 

Композиторът е роден във Венецуела, но е завършил Висшата музикална академия в Мадрид. Писал е произведения за големи музикални форуми и международни фестивали. Води лекции по хорово дирижиране в Университета в Кантабрия, консултант е по музикално образование, често е канен за жури в конкурси по композиция в Испания. 

На концерта пианистът от канадско-полски произход Даниел Внуковски изпълни Първия концерт за пиано и оркестър от Шопен, като предизвика бурни овации. Той сподели, че за него е чест да свири на събитието и благодари за поканата на артистичния директор на фестивала Марио Хосен. Впечатлен съм от историята и красотата на Варна, каза пианистът и предложи за бис на публиката Ноктюрно от Шопен. Музикантът изнася лекции с рецитали по цял свят. По време на пандемията от коронавирус негови онлайн излъчвания в интернет достигнаха до 500 000 души. Популяризира композитора Карол Ратхаус, починал през 1954 г. 

Виенските музиканти изпълниха на варненска сцена още Адажиото за струнен оркестър на Красимир Кюркчийски, композирано от автора когато е бил едва 23-годишен, все още студент в Музикалната академия в София. 

Кулминацията на вечерта бе финалът на Деветата симфония от Бетовен с химна на Европа „Ода на радостта“, която бе изпълнена заедно със Смесен хор „Морски звуци“ с диригент Росица Щерева и солистите от Варненската опера Линка Стоянова, Михаела Берова, Рейналдо Дроз и Венцеслав Анастасов. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights