26.05.2024 | 2:41

Тържествена научна сесия за 120 години от Илинденско-Преображенското въстание ще се състои днес в Софийския университет

Тържествена научна сесия по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание ще се състои днес в аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщи пресцентърът на висшето училище. 

Форумът започва в 9:30 ч. с панихида за участниците в Илинденско-Преображенското въстание, която ще бъде отслужена от Мелнишкия епископ Герасим и от духовници от Българската православна църква.

Честването на годишнината е организирано от Историческия факултет на Софийския университет, от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките (БАН) и от Македонския научен институт. Годишнината се отбелязва с домакинството на ректора на „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков и с участието на президента Румен Радев. Ще участват също председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателят на Македонския научен институт проф. д-р Георги Н. Николов, директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. д-р Даниел Вачков, заедно с учени от чужбина, от български научни институции, докторанти и студенти. 

Ще бъде представен и документалният филм „Българите и Македония“ с режисьор Милена Гетова. Участници в научната сесия ще посетят историческите места, свързани с Илинденско-Преображенското въстание в района на Малко Търново и Петрова нива.

Илинденско-Преображенското въстание е българско въстание и е направено от българи. За нас е много важно отново да изговорим историческата истина, защото историците боравим с обективността на фактите и винаги се позоваваме на истината. Това каза проф. д-р Мира Маркова – декан на Историческия факултет на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“, на 17 юли в Националния пресклуб на БТА.

В пресконференцията участваха също генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев, проф. д-р Надя Манолова-Николова – заместник-декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“; проф. д-р Георги Н. Николов – председател на Македонския научен институт, и доц. д-р Александър Гребенаров от Института за исторически изследвания при БАН.

Историческата памет на българите има хоризонт за няколко много значими събития. Едно от тях е Илинденско-Преображенското въстание и историци от водещи институции у нас се събрахме и решихме, че фокусът на общественото внимание трябва да бъде насочен към научния принос, свързан с въстанието, каза проф. Мира Маркова.

Има Национален комитет за отбелязване на 120-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание, в който Българската телеграфна агенция е представлявана от кореспондента на БТА в Скопие, в Република Северна Македония, Маринела Величкова, каза Кирил Вълчев. 

Той отбеляза, че има редица събития за отбелязване на годишнината, но първото по-значимо е тържествената научна сесия на 19 юли в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Сесията се организира от Историческия факултет на СУ, от Института за исторически изследвания при БАН и от Македонския научен институт, в партньорство с БТА, съобщи Кирил Вълчев.

Проф. Мира Маркова отбеляза, че има два аспекта, свързани със самата конференция на 19 юли, като единият е върху медиите от онази епоха – как и какво е отразено в печата, а другият, много важен за нас, е паметта за въстанието. 

БТА започна наскоро пълна дигитализация на архива от новини, които започват от 1898 г. и са на хартиен носител. Сред тях са и новини за това как пресата и информационните агенции от различни места по света са отразявали въстанието, каза Кирил Вълчев. Ще бъде изключително полезно, ако български учени се включат, защото ние ще напредваме с дигитализацията, а те ще могат да изследват автентичните новини от това, което вече намерихме и сме оставили в нашия Национален пресклуб в Скопие, каза генералният директор на БТА. 

Проф. Георги Н. Николов – председател на Македонския научен институт, съобщи, че настоящата тържествена научна сесия е по инициатива на декана на Историческия факултет на Софийския университет проф. Мира Маркова. „И когато се събрахме, решихме тази конференция да е елитна. С научни доклади ще участват десетина учени, тъй като много от фактите за Илинденско-Преображенското въстание вече са казани. Тази тържествена научна сесия и 120-годишнината на въстанието са повод да припомним на нашето общество какво се е случило и от научните доклади ще се види, че акцентът е върху паметта, защото на нея се гради историята“, заяви проф. Николов.

Той разказа и за участниците в тържествената сесия, като отбеляза, че доц. Георги Георгиев от Института за исторически изследвания е може би един от най-добрите специалисти в тази област, той е и задълбочен изследовател на българо-албанските отношения от началото на 20-и век. Ще участва и доц. Наум Кайчев, който е бил също наш консул в Канада и в Битоля, а сега е член на комисията, която преговаря с Република Северна Македония. Проф. Михаил Неделчев от Нов български университет ще говори на научната сесия за връзката между Яворов и Гоце Делчев. Доц. Милен Михов от Великотърновския университет ще разгледа Илинденско-Преображенското въстание на фона на отношенията с Българската екзархия. 

Доц. д-р Александър Гребенаров от Института за исторически изследвания представи гостите от чужбина на научната сесия. Това ще са доц. д-р Габор Деметер от Унгария, проф. д-р Мемли Красничи от Косово, проф. д-р Ярослав Рубаха от Полша и доц. д-р Чаба Жебьок. Ще участва и проф. д-р Георги Минчев от Университета в Лодз, Полша.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights