27.02.2024 | 1:23

Театър „Васил Друмев“ – Шумен представя „МУХИТЕ“ във Велико Търново, Пловдив и Варна

Визуалното и философско приключение „МУХИТЕ“, постановка на Драматично-куклен театър “Васил Друмев” – Шумен е на турне в летните театри на Велико Търново – 31 юли, Пловдив – 31 август и Варна – 8 септември.

С участието на:
Стоян Радев – гост актьор, Пламен Петков, Вилиана Димитрова, Кольо Стайков, Александра Михайлова, Росен Караджов, Антония Велева, Валентин Ченков, Валери Зарков, Веселин Бърборков, Джан Якуб, Димитрия Милушева, Катрин Лалова, Кристина Константинова, Никола Орешков, Николета Велчева, Радостина Велкова, Светлин Иванов, Стефани Лечева
Режисьор:Дамян Тенев
Сценография:Величка Джамбазова
Автор:Жан-Пол Сартр

Използвайки древният гръцки мит за Електра като основа, Сартр успява умело да насочи вниманието ни към важни за добруването на личността и обществото теми. Сартр твърди, че „човек е осъден да бъде свободен”. Никой няма власт над нас, докато ние не изберем да му дадем тази власт. Свободата е дар, но и бреме, тя е отговорност.
„Мухите“ (подобно на основната идея на екзистенциализма) има за цел да предаде на хората, че силата на царете и боговете се основава само на факта, че хората не знаят, че всъщност са свободни. Свободни да вземат сами решения, да вървят по своя път, вместо да обвиняват за всичко някой авторитет и така да прехвърлят отговорността.
Това е много повече от пиеса – Сартр призова към съпротива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights