27.02.2024 | 3:27

Театралното „Варненско лято“ започва на 1 юни

От 1 до 10 юни Варна отново е домакин на традиционния Международен театрален фестивал „Варненско лято“.

Официалното откриване на 31-вото му издание е от 19 часа с „Представление и половина“ – най-новия спектакъл на режисьора Стоян Радев в Театър „Българска армия“.
Всъщност фестивалната програма започва още наобед, когато актьорите от Театър V.O.S.A. (Чехия) ще зарадват децата със спектакъла на открито „Приказка“ – „уличен парад за хората и природата с кукли, по-големи от живота“. Представлението ще се играе от 12 часа на площад „Независимост“.
Афишът на тазгодишното издание включва 4 модула – българска селекция, международна селекция, шоукейс и паралелна програма. Съвместно с музикалния фестивал „Варненско лято“ продължава и програмата „Интермецо“.

Българската селекция включва осем спектакъла, избрани сред най-добрите от актуалния репертоар на нашите театри – „Орфей“ на Народния театър „Иван Вазов“, „Юн Габриел Боркман“ на Варненския театър, „Чест“на Театър 199, „Укротяване на опърничавата“ на Пловдивския театър, „Дебело прасе“ на Младежкия театър „Николай Бинев“, „Това не го казвай“ от Саломе Льолуш, „Дишай“ от Дънкан Макмилан.
Тази година фестивалът възстановява програмата „Шоукейс“, чиято цел е да популяризира българския театър извън страната.

В нея се представят български спектакли с превод на английски, които се играят пред специално поканени международни специалисти.

Сред акцентите в програмата „Шоукейс“ е спектакълът „Коприна“ на Пловдивския театър „Н. Масалитинов“, с режисьор Диана Добрева. „Коприна“ е първата българска постановка, включена в официалната селекция на световната Театрална олимпиада, която тази година се провежда в Унгария.

Какво още са подготвили организаторите от фондация „Виа фест“, можете да чуете в звуковия файл. Програмата представи в „Артефир“ театроведът доц. д-р Асен Терзиев, главен координатор на фестивала.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights