10.12.2023 | 11:34

Учители по фолклор от Лятната академия на ММФ „Варненско лято“ свириха заедно със свои ученици

Снимка: Валентина Добринчева / БТА

Концерт „Красотата на българския фолклор“ изнесоха в рамките на Лятната академия на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ кавалджията Недялко Недялков, гъдуларят Пейо Пеев и Петър Миланов – китара. 

Недялков и Пеев водиха за първи път майсторски класове във Варна. В концерта се включиха двама от техните ученици, които са ги впечатлили при уроците – ученичка от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ от Варна, която свири на гъдулка и пее, както и гръцки студент, кавалджия. За него преподавателят каза, че владее по-добре българските ритми от родните си. Цялото му семейство е от музиканти, които са почитатели на нашия фолклор, сестра му завършва във Виена с акордеон. По време на пандемията Недялков е водил онлайн уроци със студента, но призна, че живият контакт е незаменим при обучението. 

И двамата преподаватели изтъкнаха, че децата, които са подготвяли в майсторските класове във Варна, са много талантливи и им пожелаха да продължават да свирят, да слушат учителите си, но и да имат много весела ваканция. Тези дни бяха истински празник за нас, споделиха те и благодариха за поканата на организаторите на фестивала „Варненско лято“. 

Недялко Недялков е носител на награда „Грами“ с проект на Жорди Савал, както и на отличието Музикант на годината, има многобройни изяви по целия свят. Неговият колега от Оркестъра за народна музика на БНР Пейо Пеев е концертирал в Европа, Америка и Азия. Петър Миланов, който свири на тамбура в ансамбъл „Филип Кутев”, е участвал в албума „BooCheeMish” на Петър Дундаков с „Мистерията на българските гласове“ и Лиса Джерард.

Тримата очароваха публиката във варненската Градска художествена галерия с импровизациите си. Те изсвириха много авторски композиции на Недялков и Пеев, вдъхновени от ръченици и народни песни. Последната пиеса в концерта бе Варненски танц, като комплимент към публиката в крайморския град. Композицията на Ангел Димитров бе допълнена с по-бърза част, базирана на тема на Димо Колев, който е вуйчо на Ангел Жеков, сподели Недялков, който изрази надежда и други да я засвирят, защото „хубавата музика трябва да живее дълго“. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights