10.12.2023 | 12:32

Украински младежи показват във фотографии красотата на Варна

Снимка: Валентина Добринчева / БТА

Изложба под наслов „Варна – красотата ти виждам!“ представя фотографии на девет украински младежи в Арт салона на Радио Варна. Снимките са правени във фотоклуба, организиран към Центъра за работа с украински бежанци „Синя точка“ в Българския червен кръст (БЧК) в града. Проектът е финансиран от УНИЦЕФ по програмата „Закрила на деца бежанци и мигранти, и на възрастни, полагащи грижи за тях, в извънредни ситуации“.

Заниманията са продължили два месеца, каза за БТА фотографът Михаил Дечев, който е обучавал младежите. Срещите им са били веднъж седмично по два часа. В началото е имало и теоретична част, но ръководителят наблегнал на практиката и именно с разходките и снимането навън участниците, които не са се познавали дотогава, започнали да общуват помежду си, да упражняват българския си език и да се забавляват, каза Дечев. Половината са имали собствени камери, на другите той е предложил свои, но всички снимки са правени с фотоапарати, а не с телефони. 

Темата за градския пейзаж е зададена по проекта и е свързана с предстоящия празник на Варна, но обектите са избрани от участниците, уточни ръководителят. Документирани са емблематични места на Морска гара, в Морската градина и от архитектурата на града. Дечев смята, че фотоклубът е създал приятелства и сподели, че и занапред предвижда да продължи срещите с младежите и да ги насърчава да се занимават с фотография. 

Варна в момента е втори дом за деветимата тийнейджъри Иван Вершин, Олена Засоба, Мария Гарбуз, Мария-Анна Волошина, Александра Котегова, Мирон Проскурнин, Максим Смилянский, Инна Лакиева, Марина Ашихмина. 

Майката на Олена благодари за възможността децата им, които са преминали през много перипетии, да участват във фотоклуба. Чрез творчеството те успяват да преживеят своите тревоги и емоции, които не могат да споделят със своите близки, изтъкна тя и добави, че фотографията се случва тук и сега, виждаш красотата на света именно днес, а не се ровиш в миналото или да се тревожиш за бъдещето. Нейната дъщеря преди години е получила подарък камера и е решила да се занимава с това, но покрай събитията в Украйна е забравила хобито си. Сега, след този курс, тя отново е жива, каза развълнувана майката. 

Младежите от курса споделиха, че много харесват Варна заради морето. Включили са се в курса, за да пробват ново хоби, и им е харесало да работят заедно, да бъдат в компания и да получат нови знания. 

„Синята точка“ отдавна се помещава в сградата на Червения кръст във Варна и се получи хубава симбиоза между организацията и доброволците, каза зам.-председателят на БЧК в града д-р Петър Радушев, който присъства на откриването. Той насърчи всички, които искат да бъдат полезни за каузата със социализирането на украинските бежанци, да откупят фотографии от изложбата. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights