28.05.2024 | 18:15

Улични спектакли увлякоха публиката на 31-ия Международен театрален фестивал „Варненско лято“

Снимка: Валентина Добринчева / БТА

Четири улични спектакъла бяха показани в рамките на 31-ия Международен театрален фестивал „Варненско лято“. Три от тях са продукции на чешки трупи. Първата предложи на публиката приказка за децата на 1 юни. Огненото „Пънк шоу пропан“ демонстрира акробатика и жонглиране, придружени от ударна музика и пиротехнически ефекти, в чиито център бе двойно въртящо се колело. 

Зрителите видяха и шествието „Посетителите” с огромни светещи кукли, дело на Якуб Ведрал и „Арт Пром“. Стотици варненци и гости на града участваха в него по пешеходната зона на града, като имаха възможност да се почувстват наистина в океана, тъй като „подводните обитатели“ минаваха над тях. На парада имаше и артисти на кокили и в скафандри. Гостуването на трупите се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и Чешкия център в София. 

Споделеното публично пространство е много важно за нашите артисти, отбеляза Радка Рубилина от Чешкия център в София. Площадът е място, което принадлежи на всички, и всеки може да стане част от действието, а излизането навън, осъзнаването, че животът ти продължава извън жилището ти, където създаваш връзка с останалите хора и се събираш с тях, е заложено в идеите на чешките трупи, добави тя. Според нея представленията са много зрелищни, особено огненото шоу. Въздухът и огънят са двата елемента, основните стихии на чешкото присъствие във Варна това лято, каза още Рубилина и припомни, че нейни сънародници са били свързани с града и в миналото, като най-яркият пример за това е Морската градина. 

Българската мим-формация „Жар театър“ снощи изнесе последния уличен спектакъл от програмата на 31-ия фестивал „Варненско лято“. Постановката „Душа: пробуждане“ е на Елена Пап и Пламен Радев, които са създатели на трупата през 1994 г. Премиерата й е бе преди една година, казаха пред БТА авторите, като уточниха, че във Варна за първи път показват обогатен и развит вариант с огнена мимодрама, музика на живо от композиторите Йордан Владев и Силдар Борисов – Дари и с участието на 12 артисти.  

Спектакълът е посветен на събуждането на душите от летаргичния сън, в който много често изпадаме, без самите ние да знаем, живеейки, завъртени в ежедневните неща като че ли в някакъв унес забравяме важните неща, нашите лични ценности, сподели Елена Пап. Тя уточни, че персонажите в действието са връщане към устойчиви архетипове, изявени в митове и легенди, които са базови за тяхното творчество, особено свързаните със заспиването и хипнотичния сън на душата. Представлението е алегория и не назоваваме героите в него, оставяме зрителите да четат образите по свой начин и се надяваме това, което видят, да намери отклик в тяхното лично разбиране за света, каза Пламен Радев. 

ВАЛЕНТИНА ДОБРИНЧЕВА

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights