28.05.2024 | 16:09

В “Двореца“ – Балчик ще се открие изложба „Аромат от България – Спомени от близкото минало“

На 16-ти юни 2023 г. от 17:00 ч. в зала “Учебен център по изкуства“ на Културен център “Двореца“ – Балчик ще се открие изложба „Аромат от България – Спомени от близкото минало“, съобщават от културната институция. 

Маслодайната роза (Rosa damascena) е един от символите на България,  а розовото масло е един от най-разпознаваемите български продукти на световните пазари. Привнесена от Близкия Изток преди векове, розата намира своя нов дом в долината между Стара планина и Средна гора. Благоприятният климат и богатата почва променят първоначалната структура на растението, придавайки уникален аромат, а добиваното розово масло и розова вода са с несравними качества.  

България е основен производител на розово масло. Началото датира отпреди повече от 400 г., а първоначалните съдове за преработка са представлявали примитивни казани, нагрявани на огън. 

Аромат от България е ретроспективна изложба от тридесет черно-бели фотоси разказващи за производството на розово масло в миналото. Експозицията включва и експонат на старинно пособие за добиване на розово масло, известно като „гюлпана“ . 

Изложбата може да бъде разгледана всеки ден от 16-ти до 30-ти юни, във времето между 08:00 до 20:00 ч., а посетителите ще могат да усетят аромат на истинско розово масло и розова вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights