17.07.2024 | 18:36

Васил Петров, Акага и Милица Гладнишка откриват новия Джаз Арт Еко Фест Троян

Тридневният фестивал е от 14 -ти до 16 юли 2023г. в с. Орешак, Троян

От 14 юли до 16-ти юли 2023 година в Националното изложение на художествените занаяти  – НИХЗИ–Орешак  за първи път ще се проведе едно ново културно събитие  ДЖАЗ АРТ ФЕСТ ТРОЯН, което организаторите се надяват да се превърне в ежегодно.
Събитието е насочено към хора, които обичат изкуството – хубава музика, приложни изкуства, традиции и природа. Фестивалът има за цел да покаже богатата история на региона и значението на различните изкуства – в случая джаз и традиции, чрез различни форми. В събитието ще бъдат включени еко дейности.

Програмата предвижда освен концерти на известни групи и изпълнители и дейности, които ще позволят на присъстващите да създават свои произведения, да се докоснат до „живите” занаяти, като предпоставка и усещане за общност с традиционните изкуства на региона. За това ще допринесе участието на известни троянски майстори-керамици.

В програмата тази година са включени следните изпълнители:
14.07.2023 г./петък/ от 19:00 ч.: концерт  на Станислав Арабаджиев & The Swinging Sparrows, концерт на Flawless trio и концерт на група „Акага”;
15.07.2023 г. /събота/- от 19.00 ч. – концерт на Симфониета – Видин с маестро Левон Манукян – солисти Милица Гладнишка, Иван Велчев и Илиан Божков, концерт на Михаил Йосифов и „Новините в джаза“, концерт на Васил Петров.
16.07.2023г. /неделя/ – Ден на изкуството и поезията – представяне на книги и срещи с поетите Стефан Кисьов, Стойчо Керев, Тошко Савов и много други арт творци

През трите дни на Джаз Арте Еко фест Троян ще може да разгледате изложби на открито – арт-инсталации, изработване на скулптури, изграждане на такива от рециклирани материали, които привличат вниманието към проблемите на околната среда. Тази дейност ще бъде съпроводена с организиране на модно шоу, включващо дрехи изработени от естествени, органични и рециклирани материали. Участие ще вземат местни дизайнери и моделиери, които да покажат своите колекции и ще популяризират традиционните изкуства. Ще има уъркшоп с майстори-керамици. Всичко това ще е съпроводено от Еко пазар, предлагащ устойчиви продукти – торбички за многократна употреба и предмети за бита, създадени от рециклирани материали.

Екипът на Джаз Арт Еко фест Троян е подготвил и специална зона за забавления на деца – ще научат за джаза като вид изкуство, ще предложи интерактивни игри и образователни дейности – работа с глина, сглобяване на глинен съд – игра „Археолози”, рисуване на типичните за Троянската керамика шарки върху чинии от глина и т.н. 

Деца до 12 години ще се радват на БЕЗПЛАТЕН вход за фестивала.  Това е начинът на организаторите да създадат приветлива и приобщаваща среда за семействата да се съберат и да празнуват магията на джаза, изкуството и природата.

Билетите за Джаз Арт Еко Фест Троян са вече в продажба в мрежата на Ивентим и еPaygo.bg. Повече за фестивала https://jazzarttroyan.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights