28.02.2024 | 15:10

Във Варна ще се проведе второ издание на Международния балетен фестивал, организиран от читалище „Христо Ботев“

Франциска Йорданова, снимка: Валентина Добринчева / БТА

За втори път във Варна ще се проведе Международен балетен фестивал за класически, съвременни и характерни танцови техники. Това съобщи на пресконференция Франциска Йорданова от Народно читалище „Христо Ботев“, които са организатори на форума, чийто артистични директори са Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева.

Състезанието за млади изпълнители от 7 до 21-годишна възраст продължава от 3 до 7 юли във Фестивалния и конгресен център (ФКЦ) във Варна. Повече от 500 деца и младежи от страната и чужбина ще участват в конкурса и в балетната академия. С тях ще работят и ще ги оценяват изявени балетисти и педагози, сред които Владимир Ангелов от САЩ, Петя Илиева от Финландия, Исис Калил от Германия, Филип Миланов от България, примабалерината от Ню Йорк Даяна Уайт и балетистът и преподавател в Пекин Момчил Младенов. От Италия ще пристигне Ирина Кашкова, която ще връчи и едногодишна стипендия за обучение във Флоренция. Паоло Бонкомпани предоставя още една специална награда – безплатно участие на конкурса в Сполето догодина, съобщи Йорданова. 

За първи път на фестивала ще бъдат наградени три хореографски постановки, чиито автори ще получат двугодишен безплатен членски внос за Международната организация и професионална мрежа за развитие на хореографи, базирана във Вашингтон, САЩ, както и консултации за международно професионално развитие с генералния директор на организацията Владимир Ангелов.

Майсторските класове ще бъдат в три категории – класически балет, характерни танци и съвременни танцови техники, уточни организаторката. Десет от тях ще бъдат без входна такса, за всички, желаещи да се включат. 

В конкурса в различни категории участват както ученици от профилирани училища, така и възпитаници на клубове и школи. Те ще бъдат разделени в четири възрастови групи. Ще се представят солисти, дуети и триа, групи и формации. 

Желанието на екипа е балетният фестивал за бъде ежегоден и да включва младежи до 25-годишна възраст, сподели Йорданова. Целта ни е децата да се развиват качествено, а това става с постоянна работа, уточни тя и добави, че за тях е много важно от възможностите на форума да се възползват варненските хореографи и състави. Знаем, че първите три издания са много трудни за един прохождащ фестивал, който чак след десетата си година започва да работи за името си, но сме амбицирани да продължим, каза тя. 

Събитието е под патронажа на кмета на Варна и се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и Фонд „Култура“ на Община Варна, съобщи Йорданова. На 7 юли фестивалът ще завърши с „червен килим“ и гала вечер на победителите във ФКЦ, където ще бъде представена и хореографска композиция, създадена от млади изпълнители, участващи в майсторските класове на Владимир Ангелов.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights