24.04.2024 | 18:49

Възстановка на моменти от Втората световна война организира 46-и пехотен Добрички полк във Велики Преслав

Снимка: РК "46-и пехотен Добрички полк"

Реконструктори от цялата страна дойдоха в старопрестолния град за Петия национален събор на НД „Традиция”

Възстановка на героични моменти от участието на Българската армия във Втората световна война организира РК „46-и пехотен Добрички полк” по време на Петия национален събор на НД „Традиция”, проведен във Велики Преслав в края на отминалата седмица. За поредна година Общината в старопрестолния град и РК „Седми Преславски полк” възложиха на добричките реконструктори да организират и проведат пресъздаването на епизоди от българското участие в заключителната фаза на най-големия военен конфликт в световната история. Възстановката „Край Драва – памет за саможертвата” бе централното събитие в тридневния събор на НД „Традиция”. С нея добричките реконструктори припомниха подвига на една млада жена – 21-годишната Янка Кирилова, която в разгара на сраженията от Дравската епопея загива, прикривайки отстъплението на ротата си. Нейната саможертва спасява живота на над 100 български войници, застрашени да попаднат в обкръжение. Във възстановката бяха представени трите армии, участвали в Дравската отбранителна операция – Българска и Червена армия и Вермахт. За първи път на реконструкция в България бе показана униформа на червеноармейската Дунавска флотилия, участвала активно в бойните действия, довели до окончателния разгром на нацистите. Зрителите имаха възможност да видят в действие оригинални образци от стрелковото въоръжение по време на Втората световна война – пистолети, пушки, картичници, картечни пистолети. В реконструкцията бе включена и мототехника –напълно автентични американски джип „Уилис”, който е използван в Червената армия и немски мотоциклет „БМВ” на въоръжение във Вермахта. Посланието към присъстващите на възстановката стотици граждани и гости на Велики Преслав бе да пазим паметта за подвига и саможертвата на нашите предци, а към сегашните и бъдещи управници – да не допускат никога повече българския войник да изкупва грешките на политиците.
Изборът добричкия военноисторически клуб за пети път да организира възстановката на Втората световна война не е случаен. Реконструкторите от РК „46-и пехотен полк” са най-добре подготвените в България за периода – всички разполагат с напълно автентични, без никакви компромиси, униформи и снаряжение за Вермахт, Българска или Червена армия. Военната моторизирана техника – „Уилис” и два мотоциклета „БМВ” са собственост на председателя на „46-и пехотен Добрички полк” д-р Добрин Добрев. Възстановчиците от Добрич имат натрупан международен опит от реконструкции на Втората световна война.
Клубът има десетки участия на възстановки в Чехия, Украйна, Русия, Естония, Беларус. Този опит успешно се прилага в пресъздаването на епизоди от участието на България в заключителната фаза на войната.
В рамките на Петия национален събор на НД „Традиция” бяха проведени три възстановки. Добричките реконструктори се включиха и в останалите две – „На нож”, посветена на Балканската и Междусъюзническата война и „Третия щурм на Плевен”, в която бяха представени драматичните сражения за овладяването на силно укрепения от османските войски български град по време на Руско-турската Освободителна война. Добричките възстановчици пресъздадоха румънската армия при вероломното й нахлуване в България през 1913 г. Във финалната за събора възстановка те представиха участието на Кубанското казачество в боевете за Плевен и артилерийски османски разчет с пълноразмерно копие на оръдие от Руско-турската война, собственост на РК „46-и пехотен Добрички полк”.
За пореден път реконструкторите от Добрич получиха заслужено признание и благодарности от организаторите на събора за отличното им представяне в трите възстановки и за безупречните униформи, въоръжение и снаряжение за всяка представена от тях войскова група. В събора участваха над 150 възстановчици, като групата на РК „46-и пехотен Добрички полк” наброяваше 15 души.
Следващата изява на добричките реконструктори е на предстоящите на 19 август национални чествания на 146-годишнината от Шипченската епопея. Във възстановката на историческия връх те ще представят Българско опълчение, кубанско казачество и драгунска кавалерия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights