28.02.2024 | 15:00

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри третия регионален фестивал „Читалищата – живото наследство на България“ в Разград

Снимка: Садет Кърова/БТА

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри регионалния фестивал „Читалищата – живото наследство на България“ в Разград. „За мен е чест да бъда сред вас и благодаря за поканата, защото заедно с вас ще се насладим на много талант, красота и на всичко онова, което ражда българската земя като фолклор, традиции, наследство. Особено ми е приятно, че ние присъстваме и на нещо много важно, и това са младите хора и децата, които сте довели тук, за да предадем в днешния ден наследството на тези традиции, на този дух, който винаги е бил тук по тези земи, наследство от нашите прадеди“, каза Йотова. 

С топли думи тя се обърна към всички, които работят в българските читалища. „Вие сте истински наследници на славната ни история, защото българското читалище води началото си далеч преди Освобождението на България. Защото заедно с вярата, с православната църква, читалището е в основата на това да се събуди един народ, за да ни има нас днес – българите, и за да я има българската нация“, посочи вицепрезидентът. Тя отбеляза, че и читалищата, и читалищните дейци са днешните възрожденци, защото продължават да предават традициите и учат децата на тях. „Родолюбие, памет, таланти, традиции – това са думите, които изричаме, и когато ги изречем, винаги си спомняме за читалище. Винаги пред нас изникват сградите, почти във всеки български град и в българско село. Там, където хората се събират, и за добро и някой път да си подадат ръка, когато имат нужда от помощ“, заяви вицепрезидентът Йотова. 

Тя добави, че читалището е българска институция, която никъде по света не съществува. „Приемете нашите искрени уважения и възхищения от вашата работа, моето присъствие днес е знак за това. Не само жест, то е продиктувано от голямото ми преклонение и обич към всички, които работят и правят така, че българското читалище да продължава да съществува и занапред“, посочи още вицепрезидентът. Тя предаде и специалните поздрави на президента Румен Радев към читалищните дейци с пожеланието да бъдат здрави, да събират все така талантите на България и да просъществува българското читалище. Йотова изказа благодарности на община Разград, защото в нейно лице вижда добър стопанин и пожела ръководството да продължава да застава зад екипите на читалищата.

Вицепрезидентът Илияна Йотова получи почетния знак на фестивала „Читалищата – живото наследство на България“. Той й беше връчен от зам.-кмета на община Разград Добрин Добрев и старши експерта в Регионалния експертно-консултантски център „Читалища“ Даниела Петрова с благодарност и пожелания за здраве, сили, енергия и съмишленици в благородната й мисия да съхранява културата, културните традиции и българските читалища, които нямат аналог в света.

В третото издание на фестивала с музика, песни и танци на откритата сцена на Ронда в Градския парк ще се изявят над 600 самодейци от 33 читалища от седемте общини в Разградска област. Те ще представят автентичен и обработен български и турски фолклор, както и съвременни песни и танци. През целия ден посетителите на фестивала ще имат възможността да се включват в демонстрационните работилнички на различните читалища, разположени до сцената. Ще може да се дегустират и характерни за региона ястия, приготвени от читалищни дейци.

Преди да поздрави участниците в читалищния празник, вицепрезидентът участва в церемония по поднасяне на цветя пред паметника на Иван Свирачев – инициаторът на залесяването на терена, на който днес се намира Градският парк. Почит отдадоха и представители на съвременните наследници на дружество „Лес“, което преди 122 години е организирало разградската общественост в доброволчески акции по залесяване. Повод за отдаването на почит пред Иван Свирачев и неговите съмишленици е както 122-ата годишнина от създаването на един от най-старите обществени паркове в страната, така и приключилата преди дни рехабилитация на 5 км алейна мрежа в парка. 

Зам.-кметът Добрин Добрев заяви, че е похвално, че 122 години разградските поколения припознават Градския парк като любимо място за отдих и развлечения. Той изрази увереност, че не само предходните поколения са направили много, но идните поколения ще направят още повече за осигуряване на условия за отдих, за спорт, за социални контакти на това място.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights