20.06.2024 | 23:07

Второто издание на фестивала за ново българско кино „Киноваканция“ започва в Бургас

Фестивалът за ново българско кино „Киноваканция“ в Бургас ще бъде открит днес, 17 юни, с прожекция на филма „Шекспир като улично куче“ с режисьор Валери Йорданов, като след това публиката ще може да се срещне с актьорите Васил Илиев и Елеонора Иванова, съобщават организаторите от Национален филмов център и Община Бургас.

В рамките на събитието, което продължава от 17 до 21 юни, любителите на седмото изкуство в морския град ще имат възможност да видят съвременни български заглавия от сферата на игралното, документалното и анимационното кино, както и да се срещнат с част от екипите на някои от включените филми.

В селекцията попадат още филми като „Случаят Тесла“ на Андрей Хадживасилев, „Изкуството да падаш“ на Орлин Милчев, „Васил“ с участието на Иван Бърнев, „Български кораб пътува в бурно море“ на Петринел Гочев, „Оловният войник“ на Костадин Бонев и „Войник на съдбата“ на Касиел Ноа Ашер. 

Веднага след софийската премиера в Бургас ще бъде представен и документалният филм на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов „Отскубнати до корен“, разказващ за паметта и за невежеството, помело след 9 септември 1944 г. една класа с европейско образование, познание и опит, вместо да се възползва от нейните достижения.

След успеха на „Второто Освобождение“ на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова миналата година и през тази година фестивалът ще продължи да показва и филми на актуална обществена тема. През 2023 г. в програмата такъв е филмът „Една провинциална болница“ на Илиян Метев, Иван Чертов, Златина Тенева, който бургаската публика имаше възможността да гледа и по време на „София филм фест на брега“. 

Почетен гост на фестивала ще е Мария Статулова, която е родом от Бургас и през тази година отбелязва своя 70-годишен юбилей. Тя участва във филма „Смирен“ на Светослав Драганов

В рамките на фестивала в Регионалната библиотека „Пейо К. Яворов“ ще бъде отбелязана и 100-годишнината от рождението на българския актьор Петър Слабаков. Юбилеят ще бъде отбелязан с откриване на изложба с фотографии от филми и спектакли с негово участие, представяне на книгата „Вечните времена на Петър Слабаков“ от Румяна Емануилиду, както и прожектиране на филма на Иванка Гръбчева от 1981 г. „Златната река“. 

Домакин на прожекциите, срещите с представителите на филмовите екипи и събитията в рамките на петте фестивални дни ще са Културен дом НХК и Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights