29.02.2024 | 18:38

Yalta Art Room през новата година с четири премиери и инициативата „ПРЕДСТАВЛЕНИЯТА, КОИТО НИ СЪЗДАДОХА“

художник - Яел Дуев-Тайг

Ретроспективни срещи ни връщат към най-емблематичните заглавия от българския театър в поредица дискусии с техните създатели от февруари до декември 2024

До началото на лятото сцената на Ялта Арт ще стане още по-цветна и жива, защото към репертоара на независимото пространство ще се добавят още четири премиерни заглавия – “Behind you” на хореографа Филип Миланов – солов танцов пърформанс на Елизабет Якимова, „Пет лесбийки ядат киш“ от Андрю Хобгууд и Еван Линде с участието на третокурснички от класа на проф. Ивайло Христов, постановка Ованес Торосян, „Рубаят“ по Омар Хаям на режисьора Боян Крачолов и П.О.Р.Н.О. по авторски скечове от Ханох Левин с режисьор Веселин Петров.

Боян Крачолов, снимка: личен архив

Освен това основен акцент на дейността на Ялта Арт през новата година ще бъде серия дискусии с безплатен достъп „ПРЕДСТАВЛЕНИЯТА, КОИТО НИ СЪЗДАДОХА“.  В тях участие ще вземат емблематични творци, свързани с театралното изкуство в България. Модератор на срещите е Василена Винченцо-Коломоец, а сценарист – Васил Дуев-Тайг – двамата създатели на пространството за култура. Гост в първата среща ще бъде режисьорът Явор Гърдев.

Ежемесечните събития целят да организират серия от срещи с екипите на паметни спектакли от последните десетилетия на ХХ век и тези от началото на XXI век и разговори с доказани режисьори като Явор Гърдев, Стефан Москов, Лилия Абаджиева и др. Те започват на 24 февруари, като в поредица от седем такива, ще се случат до 10 декември. Предвижда се да бъдат прожектирани откъси от представленията, при желание на участниците да възстановят на живо някои от сцените, да се създадат условия за открита дискусия – с въпроси от зрителната зала така, че ролята на слушателя да се превърне в такава на съучастник в това пътуване във времето. Всичко това е с цел да се изгради мост между поколенията театрали и любителите на това изкуство. 

Създателите на сдружение „Партизан“ и Ялта Арт споделят повече за проекта: 

„ПРЕДСТАВЛЕНИЯТА, КОИТО НИ СЪЗДАДОХА“ е мечта на Сдружение „Партизан“ от зародиша на Yalta Art Room. Гледаме на това приключение като образователен жест, обърнат към всички поколения артисти и любители на театралното изкуство. Ето защо избираме тези събития да имат безплатен достъп, за да може знанието да бъде доставено до всички, които имат нужда от него. Другата мисия, която си поставя сдружение „Партизан“, чрез тези дискусии, е обединяването на съсловието, от което артистите имат нужда, защото изкуството не бива да бъде място за състезание, завист и конкуренция. Самото естество на творческото поприще трябва да е друго. Ние искрено изповядваме тази идея.“ – споделят Василена Винченцо-Коломоец и Васил Дуев-Тайг.

„ПРЕДСТАВЛЕНИЯТА, КОИТО НИ СЪЗДАДОХА“ са с вход свободен и ще бъдат излъчвани Live Stream в онлайн каналите на пространството,  където зрителите от цял свят ще могат също да изказват своите мнения и да се включват в дискусиите.

„Behind you“ – солов танцов пърформанс на хореографа Филип Миланов и артиста Елизабет Якимова в главната роля, ще борави с езика и средствата на съвременния танц и театър, за да създаде мултижанров моноспектакъл. Той ще изследва сложността и постоянно променящата се концепция за идентичността. Костюмограф е Яел Дуев-Тайг. 

Филип Миланов, снимка: личен архив

„Behind you“ ще застъпи темите за конформизма, себеприемането, разнообразието и овластяването в съвременния свят, като в крайна сметка цели да остави впечатление и усещане за приобщаване, единство и надежда за едно по-добро бъдеще. Премиерата е през февруари.

„Пет лесбийки ядат киш“ от Андрю Хобгууд и Еван Линде с участието на студентки от класа на проф. Ивайло Христов, НАТФИЗ, ще има своето премиерно представление през март. Режисьор е Ованес Торосян. Това е втори дипломно представление и първо изцяло на женски състав от класа им. Пиесата е американска комедия – абсурд. Участват: Милвана Христова, Люба Димитрова, Алена Вергова, Мартина Георгиева, Александра Свиленова, Моника Динова, Мелани Младенова, Диана Минчева, Натали Никова.

Студентки от класа на проф. Ивайло Христов, снимки: личен архив

„Рубаят“ по Омар Хаям в сценична версия и режисура на Боян Крачолов и с участието на актьора Васил Дуев-Тайг ще се „срещне“ с публиката през април. Костюмограф на представлението е Яел Дуев-Тайг. Светът на енциклопедичния Омар Хаям до ден днешен продължава да е забулен в мистерия за българския читател и зрител. Безсмъртните четиристишия, алгебричните теории, теософските и философските му текстове, както и астралните му открития са вплетени по академичен маниер в сценичната версия на Боян Крачолов. В България досега не е правен спектакъл по текстовете на ученика на Авицена, затова Yalta Art Room ще е първата сцена дала поле това да се случи.

П.О.Р.Н.О. по авторски скечове на Ханох Левин с режисьор Веселин Петров е второ заглавие на продуцентската къща „Гръм и Тряс“, които в ко-продукция с Ялта Арт ще представят заглавието на сцена през май. Участват актьорите: Майа Тинкова, Боян Петров, Василена Кънева и Йордан Върбанов.

Веселин Петров, снимка: Петър Недялков

Представленията „Behind you”, „Рубаят“ и серията дискусии се реализират с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights