22.05.2024 | 7:14

Япония се премести в „Капана“

Почитателите на японската култура могат да се насладят в продължение на един месец на фотографската изложба Шикоку хенро – 88 храма за поклонение – пловдивската галерия „Капана“. Входът е свободен. 

Автор на фотографиите е запаленият пътешественик и почитател на японската история и култура Борислав Илиев. Той кани на едно вълнуващо виртуално пътуване до Япония. Shikoku Henro – 88 е един от най-дългите кръгови поклоннически маршрути в света, който започва от храм 1 (Ryōzen-ji (霊山寺), завършва в храм 88 (Ōkubo-ji (大窪寺) и се простира на 1500 километра през четирите префектури на Shikoku: Tokushima, Kochi, Ehime и Kagawa. Извървява се пеша за приблизително 55 дни. 

До ден-днешен поклонниците пътуват по стръмни планински пътеки и дълги каменни пътища, през пасторална природа, край спокойни морски брегове и преминават през отдалечени морски носове. Вървейки по пътя си, поклонниците срещат други, пътуващи из Shikoku, и всички те получават топло посрещане от местните жители благодарение на хилядолетната традиция за подкрепа и помощ, наречена Ossetai.  

Shikoku Henro 88 е обявен от Агенцията по културни въпроси за японско културно наследство и е японският еквивалент на Camino de Santiago в Испания.

Фотографиите в настоящата изложба са отпечатани на красива и изящна ръчно изработена японска хартия – washi. Процесът по нейното създаване е обявен от UNESCO за световно нематериално културно наследство.

Тази година Борислав Илиев обогатява изложбата с лекции и демонстрации на чаена церемония:

На 22 и 23 юли (събота и неделя) от 12.30 ч. в галерия „Капана“ Борислав ще изнесе лекция, на която ще разкаже в подробности за Shikoku henro – 88 Temples Pilgrimage;  

На 29 и 30 юли (събота и неделя) от 12.30 ч. Николай от „Tea Topia“ ще разкаже на посетителите за чаената култура в Япония, те ще имат възможност да се насладят на чаша студен чай Сенча и ще научат повече за пътя на чая от плантацията през фабриката до нашата чаша. Ще се запознаят с разнообразните японски чайове (matcha, sencha и други) и техните особености. Публиката ще може да се отпусне в традиционен чаен кът с японски татами матраци и дори да се докоснете до традиционна японска ръчна мелница за матча.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights