12.04.2024 | 21:43

За значителен принос към фестивала за православна музика беше удостоен с почетен знак доц. Димитър Димитров

Снимка: radiomilena.com

На 11 юни православната църква чества празника „Св. Богородица – Достойно ест”, посветен на чудотворната икона от Света Гора и на песнопението „Достойно ест”. С него Божията майка е възпята за първи път, а впоследствие песнопението е включено в Божествената света литургия, като в наши дни то се изпълнява в целия православен свят. На днешния ден в Поморие се състоя финалният концерт на Международния фестивал за православна музика, носещ името на чудодейната светиня. Тазгодишният форум даде възможност за изява на 14 състава от България, Сърбия и Полша, а именно – повече от 350 изпълнители, сред които много деца, професионални певци, но и хора с професии извън музикалната сфера. Всички те обаче бяха обединени от общата кауза „Св. Богородица – Достойно Есть” и пет дни пяха заедно молитвени слова – в един глас и с едно сърце. В хода на фестивала участниците успяха да обменят опит, да споделят своите постижения, да представят репертоара си и да го обогатят. Изпълненията на всички хорове и вокални ансамбли бяха внимателно оценени от членовете на фестивалния секретариат. Всички диригенти и ръководените от тях хорове бяха удостоени с грамоти, цветя и записи на своите изпълнения. Подаръците бяха връчвани от Антон Лалев – директор на дирекция „Хуманитарни дейности “ в Община Поморие и Таня Никлева – музикален директор на фестивала.

За своя значителен принос към фестивала беше удостоен юбилярят доц. Димитър Димитров, който повече от 45 години е диригент на църковния хор при Патриаршеската катедрала „Александър Невски“. Протопсалт Димитров получи почетен знак и поздравителен адрес от името на кмета на община Поморие. Отличието бе връчено от проф. д.н. Мария Нейкова – областен управител на област Бургас. Тя сподели радостта си от провеждането на този духовен празник в Поморие: “Бъдете все така вдъхновени и продуктивни, защото днес повече от всякога имаме нужда от вяра и от християнски ценности”.

Професор Нейкова закри официално 19-то издание и заедно с Н.В.Пр. Старозагорски митрополит Киприан и Н.Пр. Агатополски епископ Иеротей, обяви датите за 20-то издание на православния форум, а именно 5 – 9 юни 2024 г.

Източник: radiomilena.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights