28.02.2024 | 15:01

Започва десетото юбилейно издание на фестивала за иновативно изкуство 180 градуса

Фестивалът за иновативно изкуство „180 градуса“ ще се състои между 21 и 28 юли в София, и ще отбележи десетилетие на артистични процеси, значими колаборации, създаване на общности и разчупване на обичайните очаквания, съобщават организаторите.

„Вече 10 години едно абстрактно и доста далечно от традиционните посоки на изкуството събитие успява да се задържи и етаблира не само в културния календар на столицата, но и се позиционира на картата на европейската културна сцена“, разказва артистичният му директор Александър Хаджиев.

На няколко локации в София ще се представят артисти от България, Германия, САЩ, Бразилия, Чили и Индия. Програмата е изпълнена с имена в сферата на експерименталните музика, визуални изкуства, танц, театър и пърформанс. Входът за събитията е свободен.

Артистичните пърформанси започват на 21 юли в „Топлоцентрала“ с Existinct – спектакъл с участието на ансамбъл „Модерн“ (Германия), една от водещите формации за съвременна музика, театралната режисьорка Ксения Раввина (Германия/Русия) и артистичния екип на „180 градуса“ – Александър Хаджиев и Михаела Добрева. Заедно те разработват пърформанс, който има своята световна премиера през март 2023 г. в рамките на поредица от концерти. 

В дните от 24 до 28 юли ще има поредица от събития с местни и чуждестранни артисти, които се обединяват в три творчески екипа. Те ще представят интерпретациите си върху абстрактната тема, зададена от организаторите на фестивала: 42. Сред участниците в десетото издание са композиторът Пабло Гаретон (Чили), който смесва камерна музика с електроника, саунд арт, видео инсталация и пърформанс, хореографката Сара Бизока (Италия), победителка в конкурса Premio Roma (2022) за видео танц с binAria; турската виолончелистка Елиф Димли – с многобройни изяви като солист с различни оркестри, и художникът Михаил Михайлов, който представи България на Венецианското биенале (2022).

Част от програмата на фестивала са работилниците за ученици от училищата по изкуствата, лабораторията за импровизации под ръководството на контрабасиста Ивар Робан Кржич (Хърватия), за която до 18 юли могат да кандидатстват студенти по музика и професионални музиканти, както и артистичната колаборация на студенти по изкуствата от България и Германия, организирана съвместно с „Гьоте  институт“. 

В последната фестивална вечер (28 юли), по традиция, се представят финалистите в конкурса за късометражен ням филм Videomotion. Събитието ще бъдат озвучено от музикантите на „180 градуса“ чрез импровизация на живо. Победителят ще бъде избран чрез гласуване от публиката.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights