28.05.2024 | 16:04

Започва Международният музикален фестивал „Варненско лято”

Ромен Лельо, Снимка: ММФ "Варненско лято"

Започва Международният музикален фестивал „Варненско лято”, който е най-дълголетният у нас, датиращ от 1926 г., съобщават организаторите. Началото на тазгодишното издание ще бъде с концерт на Симфоничния оркестър на Варненската държавна опера със солист тромпетистът Ромен Лельо, под палката на диригента Иван Кожухаров. Програмата по традиция започва с Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров, ще прозвучат още Концерт за тромпет и оркестър от арменския композитор Александър Арутюнян и Четвъртата симфония на Пьотр Илич Чайковски.

Иван Кожухаров е възпитаник на Арвид и Марис Янсонс в консерваторията „Римски-Корсаков“ в Санкт-Петербург, която завършва като първенец на випуска, един от победителите в конкурса на фондация „Херберт фон Караян“ (1979) и носител на Голямата награда на името на Барток (1980), дългогодишен главен диригент на Бургаския симфоничен оркестър и опера, като успоредно гостува и на Президентския оркестър в Анкара и Prima la musica в Белгия.

Солистът Ромен Лельо е представител на френската тромпетна школа, вдъхновил много композитори да създават нови произведения за тромпет, инструменталист с богат репертоар и впечатляваща дискография, чест солист на водещите френски оркестри и фестивали. Той гостува на варненския фестивал през 2019 г. с неговия ансамбъл „Convergences“.

Концертът е от 20:00 ч. на сцената на Варненския театър. 

ММФ „Варненско лято“ е член на Европейската фестивална асоциация и на Българската фестивална асоциация. БТА е медиен партньор на събитието. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights