12.04.2024 | 19:53

Защо са наложителни аварийни разкопки на третата тракийска гробница у нас?

Александровската гробница, Снимка: РИМ - Хасково

Според статистиката над 90% от археологическите обекти в България вече са нарушени, някои – безвъзвратно унищожени от иманярска дейност

Преди време в медийното пространство се появи информация, че археолози са напът да разкрият трета тракийска гробница със стенописи, подобна на Казанлъшката и тази в Александрово. 

С какво е ценна тази гробница и защо се налага спешното ѝ разкопаване – доц. д-р Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН разказва повече в „Нашият ден“:

„Все още не знаем какво е състоянието на гробница, но знаем, че в тази надгробна могила има гробница. За съжаление тя е открита от иманяри при незаконни разкопки. В разхвърляната от иманярите пръст намерихме фрагменти от стенопис с орнаменти, които напомнят украсата в Казанлъшката и в Александровската гробница. Намерихме и късове от разбити каменни блокове, а това е доста притеснително и ни дава основание да поискаме помощ за спасително проучване на гробницата и вземане на мерки за нейното опазване, за да не бъде напълно нарушена стенната декорация. 

Очакваме финансиране от Министерството на културата, както е редно. То, за съжаление, се позабави и по тази причина още през април стартирахме дарителска кампания към РИМ – Хасково, в чиято територия се намира паметника. За момента имаме събрани вече около 25 хиляди лв., но за аварийни мерки за аварийното опазване и проучване на гробницата трябват поне 100 хиляди лв. 

Предстои, първо, да се направи геофизично проучване. Още тази седмица ние ще направим, с помощта на кмета и на Община Хасково едно почистване на могилата, която се намира в гора, покрита е с храсти… за да премине уредът, който заснема могилата. След това се надяваме тази геофизика да ни покаже къде точно в могилата се намира гробницата и най-вече нейния вход и коридор, за да направим локални проучвания и отваряне само на това място. Могилата е доста голяма – 7 м висока, 40 м диаметър.“

По отношение на иманярите доц. Нехризов смята, че законодателно нещата са сложени много добре. „Друг е въпросът доколко се спазва законът и доколко обществената нагласа е склонна да осъди такива престъпления. Според статистиката над 90% от археологическите обекти в България вече са нарушени, някои от които безвъзвратно унищожени от иманярска дейност. Твърди се, че в България работят над 200 хиляди души иманяри! А работят професионално около 250 археолози… Особено тежко е положението през 90-те години на миналия век.

Доц. Нехризов казва, че има разбирането на Министерството на културата, но има „забавяне на бюрократичната машина“.

РИМ – Хасково обяви дарителска сметка, с която набира средства за аварийни разкопки и спасително проучване на този обект с потенциално национално значение.

IBAN: BG64RZBB91553120056106
BIG: RZBBBGSF
Титуляр: Регионален исторически музей-Хасково

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights