27.02.2024 | 2:24

Завърши последната състезателна вечер от Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“

Снимка: Мая Стефанова, БТА

Последната състезателна вечер от първото издание на Международния балетен конкурс за професионалисти „Сара-Нора Прима“ се състоя тази вечер на сцената на Държавна опера – Бургас. 

Програмата включваше изпълнения от втори тур за най-голямата възрастова група С, която включва участници на възраст между 17 и 26 години. Преобладващо бе участието от България, като при мъжете имаше изпълнители и от Бразилия, Португалия, Испания и Италия, а при жените – от Сърбия и Кипър. 

Сред представените хореографии бяха вариации от балетите „Пробуждането на Флора“, „Корсар“, „Дъщерята на фараона“, „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“, „Пахита“, „Сатанила“, „Раймонда“ и „Баядерка“, видя репортер на БТА.

Конкурсната програма включваше и изпълнения на па-дьо-дьо, като сред избора на участниците попаднаха изпълнения на балетната форма от балети като „Лебедово езеро“, „Пламъците на Париж“, „Дон Кихот“ и „Корсар“.   

В конкурса, който бе официално открит на 4 юли, участват общо 73 души от 12 държави. Те се борят за общ награден фонд на стойност 25 000 лева, както и допълнителни отличия като гастроли, договори, безплатни обучения и конкурси.

Победителите ще бъдат обявени на 9 юли, когато е и галаконцертът с участието на лауреатите. 

Междувременно през деня в залите на Държавна опера – Бургас се провеждат и академията „Sara-Nora Master Academy“, която продължава от 1 до 9 юли. Записани за участие в нея са 60 балетисти. В рамките на 10 дни те се срещат с различни педагози, които наблягат на определени техники като екзерсис, класически репертоар, характерни танци. Те са важни за развиването на координацията на танцьорите, както и за осъзнаването на различните техники.

Майсторските класове се водят от различни преподаватели. Част от тях са членове на международното жури като примабалерината и настоящ художествен ръководител на балета към Софийска опера и балет Марта Петкова, примабалерината Маша Илиева, както и Никола Хаджитанев от Националния балет. Характерните танци се водят от Мария Володина, която е солистка на „Болшой театър“. Сред тях е и доц. д-р Анна Пампулова, която е завеждащ катедрата по балет в Нов български университет. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights