20.06.2024 | 21:32

Завладяването на Търново от османците – неудобната истина? В„Памет без давност“ с Горан Благоев

Завладяването на Търново от османците – неудобната истина? „Памет без давност“ с Горан Благоев по ТВ „Евроком“, събота, 22 юли от 19.00 ч.

Как е превзета българската столица Търново на 17 юли 1393 г. – след героична съпротива или доброволна капитулация? Популярният коментатор и историк Манол Глишев Manwilliam Glishakespeare има нестандартна хипотеза, която обаче не е търсеща сензация измишльотина, а основана на историческите факти. Какво се случва през лятото на 1393 г.? Защо българският цар не е в столицата и дали към онзи момент Търново има пълноправния статут на главното средище на държавата? Защо въпреки превземането на престолния град патриарх Евтимий е пощаден, при това приет с уважение от османците? Защо опитът за екзекутирането му и последвалото заточаване вероятно са се случили 2-3 години по-късно? Защо година след като Търново е под османска власт в него има „господин Търновски“, т.е. някакъв български „владетел“? Все въпроси на които гостът ми дава своите отговори.

Във втората част на предаването с доц. Светослав Живков Svetoslav Zhivkov, преподавател в СУ говорим за началото на партийния живот в България – за начина по който партиите се формират, за защо първоначално се оказват занимание единствено на градския елит, коя е партията с най-голям електорат и разбира се – защо нито корпоративния вот, нито купуването на гласове не е съвременно явление; както и защо насилието в изборния ден не е българско откритие. Ще научите и защо в селата първите фактори на партиен живот и корпоративен вот са били кръчмарят и бирникът.

Този брой може да гледате в събота – 22 юли – както обикновено от 19.00 ч. по ТВ „Евроком“. Предаването може да следите и онлайн на https://www.facebook.com/PametBezDavn… и в https://www.youtube.com/channel/UCbhMFX3z8XLSa3sHpcdKA6A.Повторението на „Памет без давност“ е в неделя (23 юли) от 13.00 ч., както и в четвъртък (27 юли) от 22.00 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights