Панагюрското съкровище е част от изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция” на Британския музей в Лондон

Снимка: А. Радилов, "Подиум", архив

Едно от най-забележителните български съкровища – Панагюрското съкровище замина за Лондон, за да се включи в изложбата „Лукс и власт: от Персия до Гърция“ в Британския музея, Лондон. Тя ще бъде официално открита на 4-ти май 2023 г., съобщават от НИМ.
Изложбата проследява връзката между богатството и политиката през първото хилядолетие преди новата ера, като представя ослепителни предмети от Европа до Азия.
Във връзка с предстоящата изложба, по покана на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, се проведоха поредица от срещи с куратора на изложбата „Лукс и власт: от Персия до Гърция“ д-р Джейми Фрейзър. В резултат на проведените разговори, най-голямата музейна институция в България договори бъдещите професионални отношения с Британския музей за обмяна на добри практики, експерти в областта на музейното дело, археологията и културното наследство.
Заедно с екип на Националния исторически музей, д-р Фрейзър разгледа постоянната експозиция на музея, посети Боянска църква и Долината на Тракийските царе.
Д-р Джейми Фрейзър е водещ куратор на изложбата „Лукс и власт: от Персия до Гърция“. Преди това е бил старши куратор в музея на Никълсън към университета в Сидни. Д-р Фрейзър завършва своята докторска степен по археология на Близкия изток в Университета на Сидни през 2015 г. Той е извършвал теренна археологическа работа в Йордания, Сирия, Афганистан, Узбекистан, Кашмир, Гърция, Камбоджа, Австралия и Соломоновите острови.
Ръководи проекта за гробници в Северна Йордания като част от докторантурата си, изследвайки гробни паметници от бронзовата епоха в източна Йордания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *